România țintește independența energetică în următorii ani
Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei a comunicat, luni, primul set de principii care vor sta la baza elaborării noii Strategii Energetice Naţionale.
Astfel, dezvoltarea sectorului energiei nucleare, creșterea eficienței energetice și dezvoltarea „prudentă” a energiilor regenerabile vor sta la baza asigurării independenței energetice a României, țintă care urmează si fie atinsă până în 2020.
„În perioada 2014-2024, România ar trebui să încurajeze dezvoltarea prudentă a energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasă, ţinând cont că investiţiile în eolian şi fotovoltaic s-au dezvoltat mult prea rapid şi într-o manieră nesustenabilă în ultimii ani. În următorii ani, instalarea de noi capacităţi de producţie a energiei electrice în eolian şi fotovoltaic ar putea cauza probleme semnificative în funcţionarea sistemului. De asemenea, considerăm că o prioritate în domeniul regenerabilelor ar putea să vizeze identificarea unei alternative la combustibilii clasici folosiţi în sectorul transporturilor”, este concluzia trasă de Departamentul pentru Energie.
Potrivit aceleiași surse, România are la ora actuală toate premisele pentru a putea deveni un jucător regional în domeniul energetic. De asemenea, piaţa de energie din România ar putea fi integrată în preajma anilor 2019 – 2020 în piaţa Uniunii Europene, în condiţiile în care proiectul creării unei politici energetice europene comune va fi accelerat.
Pe acelasi subiect:
- Dezvoltarea sectorului energetic romanesc, cu fonduri din China
- Marii consumatori de energie vor fi scutiţi de plata integrală a cotei de certificate verzi
- România va exporta energie electrică în Albania
- Bani de la BERD pentru IMM-urile care investesc în eficiența energetică
- Specialiștii estimează noi creșteri de prețuri la energie