Romania sustine mentinerea subventiilor directe si propune un program de reconversie a livezilor
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Mihail Dumitru a participat la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit), unde a fost discutat raportul Comisiei către Parlamentul European, legat de opţiunile de etichetare în domeniul bunăstării animale şi stabilirea unei reţele europene de centre de referinţă pentru protecţia şi bunăstarea animalelor, de viitorul PAC, respectiv de măsurile de gestionare a pieţei după anul 2013.
În ceea ce priveşte Politica Agricolă Comună, România s-a declarat în favoarea menţinerii instrumentelor actuale de intervenţie pe piaţă precum şi pentru adoptarea unor măsuri care să combată efectele volatilităţii preţurilor şi să contribuie la revigorarea pieţelor.
Aceste măsuri ar putea fi: subvenţii directe pentru compensarea pierderilor de venit ale producătorilor, reduceri sau exceptări fiscale, stabilirea unui fond de criză şi contracte cadru între fermier şi procesator.
Totodată, România susţine consolidarea rolului organizaţiilor interprofesionale în ideea că aceste forme asociative trebuie să dispună de instrumente adecvate pentru îmbunătăţirea calităţii produselor, prevenirea şi gestionarea crizelor, putând astfel accesa fonduri europene.
În privinţa unor noi instrumente, un program comunitar de reconversie a plantaţiilor pomicole, similar celui din sectorul vitivinicol, poate reprezenta o oportunitate pentru creşterea competitivităţii acestui sector la nivel comunitar. In prezent, Romania se afla intr-o situatie dificila pe piata fructelor, fiind nevoita sa concureze cu tari precum Ungaria si Polonia, unde s-au investit sume importante in reintinerirea plantatiilor pomicole si unde costul de productie este mai scazut, dupa cum a aratat duminica, in emisiunea Viata Satului, Emil Farago, administratorul Pomicola Batos (minutul 12:10).
Având în vedere noul statut al României ca observator în cadrul Comitetului OECD pentru Agricultura (CoAg), România intenţionează să se implice în vederea stabilirii unor politici agricole eficiente la nivel mondial care să răspundă provocărilor actuale.
Acesta e prima reuniune a Consiliului de Miniştri sub mandatul comisarului pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş.
Pe acelasi subiect:
- Problema subventiilor in agricultura, in atentia oficialilor europeni (vezi video)
- APIA Covasna face bilanţul subvenţiilor acordate în sectorul vegetal şi cel zootehnic
- BRD catre agricultori: Va finantam pana la 80% din subventii
- Guvernul Republicii Moldova dă subvenţii de 250 de milioane de lei pentru agricultori în 2011
- Faur: APIA a implementat în România,din 2007 până în prezent, fonduri europene de 3,24 miliarde euro