Romania sustine mentinerea subventiilor directe si propune un program de reconversie a livezilor

| Financiar, Politici agricole, Subvenţii | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

Mihail Dumitru, ministrul agriculturii

Mihail Dumitru, ministrul agriculturii

România susţine acordarea de subvenţii directe pentru compensarea pierderilor producătorilor agricoli, reduceri sau exceptări fiscale, precum şi stabilirea unui fond de criză şi contracte-cadru între fermier şi procesator, potrivit unui comunicat emis, ieri, de Ministerul Agriculturii.

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Mihail Dumitru a participat la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit), unde a fost discutat raportul Comisiei către Parlamentul European, legat de opţiunile de etichetare în domeniul bunăstării animale şi stabilirea unei reţele europene de centre de referinţă pentru protecţia şi bunăstarea animalelor, de viitorul PAC, respectiv de măsurile de gestionare a pieţei după anul 2013.

În ceea ce priveşte Politica Agricolă Comună, România s-a declarat în favoarea menţinerii instrumentelor actuale de intervenţie pe piaţă precum şi pentru adoptarea unor măsuri care să combată efectele volatilităţii preţurilor şi să contribuie la revigorarea pieţelor.

Aceste măsuri ar putea fi: subvenţii directe pentru compensarea pierderilor de venit ale producătorilor, reduceri sau exceptări fiscale, stabilirea unui fond de criză şi contracte cadru între fermier şi procesator.

Totodată, România susţine consolidarea rolului organizaţiilor interprofesionale în ideea că aceste forme asociative trebuie să dispună de instrumente adecvate pentru îmbunătăţirea calităţii produselor, prevenirea şi gestionarea crizelor, putând astfel accesa fonduri europene.

În privinţa unor noi instrumente, un program comunitar de reconversie a plantaţiilor pomicole, similar celui din sectorul vitivinicol, poate reprezenta o oportunitate pentru creşterea competitivităţii acestui sector la nivel comunitar. In prezent, Romania se afla intr-o situatie dificila pe piata fructelor, fiind nevoita sa concureze cu tari precum Ungaria si Polonia, unde s-au investit sume importante in reintinerirea plantatiilor pomicole si unde costul de productie este mai scazut, dupa cum a aratat duminica, in emisiunea Viata Satului, Emil Farago, administratorul Pomicola Batos (minutul 12:10).

Având în vedere noul statut al României ca observator în cadrul Comitetului OECD pentru Agricultura (CoAg), România intenţionează să se implice în vederea stabilirii unor politici agricole eficiente la nivel mondial care să răspundă provocărilor actuale.

Acesta e prima reuniune a Consiliului de Miniştri sub mandatul comisarului pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

Abonamente stiri medicale Medic24
FORUM

06.04.2025 - 1:39
Daniel spune: Vreau sămânța tratata tătarca pt maturi și prețul va rog raspunde

20.11.2024 - 9:29
Vid spune: Am cativa meri nealtoiti, care produc fructe verzi - galbui, foarte bune, de marime medie si se coc in primele zile de august. Sunt foarte, foarte productivi , producand circa 50 kg /pom matur , insa neajunsul este ca rodesc o data la 2 ani, deoarece din cauza rodului excesiv nu reuseste sa produca lastari de rod pentru anul urmator. Ce se va intampla daca acei meri ii folosesc ca portaltoi??? Pomul altoit rezultat va produce in fiecare an?? De ce ?? raspunde

12.08.2024 - 5:34
Oprea Ana spune: Doresc un număr de tel de la prelucrare mere Băcia raspunde

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde