România şi Ungaria vor să intensifice controalele în comerţul cu produse agro-alimentare dintre ţări

| Actualitate, Extern | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

România şi Ungaria vor să intensifice controalele sanitar-veterinare în comerţul de animale şi produse agro-alimentare dintre cele două, în vederea diminuării traficului ilegal, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, potrivit Mediafax.

„Vom intensifica controalele sanitar-veterinare pentru a diminua traficul ilegal de produse agro-alimentare şi de animale dintre cele două state, dar şi în tranzit”, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru, după întâlnirea cu omologul său din Ungaria, Sandor Fazekas.

În cadul întâlnirii, cei doi oficiali au mai discutat despre posibilitatea unei colaborări bilaterale pentru promovarea produselor tradiţionale din cele două state.

„Am discutat şi despre produsele tradiţionale, cât şi despre importanţa fermelor mici în producerea, dezvoltarea şi promovarea produselor tradiţionale. Vom lucra împreună ca în viitoarea Politică Agricolă Comună acest aspect să fie mai bine acoperit”, a spus Dumitru.

Cei doi miniştri au mai purtat discuţii cu scopul întăririi relaţiilor de colaborare pe domeniile zootehnie, siguranţa alimentelor şi acvacultură şi pescuit.

„Am dori să înfiinţăm un grup de lucru pentru probleme de pescuit, domeniu care va trece în viitor printr-o reformă şi care are nevoie de ajutor financiar”, a declarat ministrul ungar.

Mihail Dumitru a adăugat că vrea să simplifice procesul de autorizare sanitar-veterinară a micilor fermieri, asemenea modelului din Ungaria.

„Şi noi suntem pentru simplificarea acreditării sanitar-veterinare a micilor fermieri şi am discutat posibilitatea eliminării unor elemente din acest proces. La noi, micii producători trebuie să respecte aceleaşi proceduri ca şi marii fermieri”, a explicat Dumitru.

În urma discuţiei cu ministrul ungar, oficialul român a decis ca un reprezentant al ministerului de resort să fie trimis la Budapesta pe toată perioada în care Ungaria va prelua preşedinţia Uniunii Europene, respectiv începând cu prima jumătate a anului viitor.

Întrebat de cum a fost afectat sectorul agricol ungar de actualul context economic, Fazekas a explicat că agricultura din Ungaria trece printr-o perioadă de criză serioasă.

„O problemă este scăderea puterii de cumpărare, s-a redus consumul de produse alimentare, iar în ultimii 1-2 ani o cantitate importantă de produse alimentare de proastă calitate a intrat pe piaţa ungară. Cu toate acestea, guvernul a luat mai multe măsuri, precum solicitarea plăţii în avans a subvenţiilor pe suprafaţă, şi încearcă să aloce anticipat subvenţiile şi ajutoarele de stat din sector”, a arătat ministrul ungar.

El a adăugat că Ungaria va plăti în acest an toate ajutoarele financiare care au existat şi anterior, recunoscând că sumele alocate pentru sprijinirea agriculturii au fost diminuate cu 25 de miliarde de forinţi, comparatuiv cu anul trecut.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde