România se află la o treime față de Europa de Vest din punct de vedere al producțiilor agricole la hectar
România și țările din estul Europei se află la o treime față de țările din Europa de Vest din punct de vedere al producțiilor agricole la hectar și de aceea cred că există un potențial de producție care poate fi valorificat prin Politica Agricolă Comună, a declarat, recent, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltarea Rurală, Dacian Cioloș.
„Sper să existe înțelepciunea și inteligența de a utiliza acest potențial de productivitate, nu doar prin exportul de materii prime ci și prin procesarea producției aici și folosirea oportunităților de export atât pe piața europeană, dar mai ales pe piața internațională. Condițiile în viitor vor fi favorabile pe piața internațională pentru cei care vor fi în măsură să facă o agricultură competitivă din punct de vedere al prețului și al calității produselor și utilizării resurselor naturale (…) Într-adevăr se pune problema competitivității, dar este o problemă economică care se poate rezolva inclusiv cu fonduri europene. Vreau să atrag atenția că pe viitor creșterea de consum de produse alimentare nu este atât de mare în UE, cât este în țările emergente, cu care inclusiv UE negociază acum acorduri comerciale. Cred că acolo ar exista un potențial de creștere al exporturilor de produse de calitate și competitive din sectorul agroalimentar românesc. România poate utiliza toate facilitățile negociate de UE în aceste acorduri de liber schimb și să-și valorifice potențialul de competitivitate”, a spus Dacian Cioloș, citat de Agerpres.
La rândul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că România își poate menține competitivitatea dacă va putea fi „convinsă” Comisia Europeană să ofere o derogare privind utilizarea anumitor substanțe pentru protecția plantelor.
„Putem să ne menținem pe primul loc la floarea soarelui și pe doi la porumb dacă vom reuși să nu mai fie interzise anumite substanțe care folosesc neonicotinoidelele. Ele sunt absolut necesare în tratarea semințelor. Faptul că în 2013 ele au fost interzise dăunează foarte mult producției din România, dacă nu vom obține acea perioadă de derogare de 120 de zile, așa cum împreună cu mediul privat am încercat să convingem Comisia Europeană. Am înțeles că există un accept de principiu și așteptăm acum și acceptul formal pe această temă. Fără astfel de tratamente, țările din Europa de Est vor fi afectate din punct de vedere al producției”, a spus Daniel Constantin.
Pe acelasi subiect:
- Comisarul european Dacian Cioloș s-a întâlnit cu ministrul chinez al agriculturii Han Changfu
- Dacian Cioloș: Producătorii trebuie să se asocieze
- Raport Erste: O producție agricolă sub așteptări, principalul risc în economia României
- Comisia Europeană lansează un Observator al pieței laptelui
- Statistici producția agricola 2012