Romania nu isi mai poate permite traiul in UE, scriu jurnalistii sarbi. Tot mai multi romani iau cu asalt pietele din Serbia.

| Actualitate, Extern, Procesare | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: ,

Salariile reduse şi TVA-ul crescut îi fac pe mulţi români, în special funcţionari, să se îndrepte pentru cumpărături către Serbia, unde alimentele sunt mai ieftine cu până la jumătate din preţ, notează ziarul austriac Die Presse, citat de Agerpres.

Radu, un poliţist în vârstă de 40 de ani de la Oraviţa, merge cu fetiţa sa de mână la piaţa din Vrsac, oraş situat la 60 de kilometri depărtare, în nordul Serbiei, unde alimentele sunt mai ieftine cu până la jumătate faţă de România. O dată pe lună, poliţistul se deplasează din spaţiul UE al bunăstării către ”sala de aşteptare” a UE, Serbia, la făcut provizii.

Tatăl de familie povesteşte despre ‘vremurile grele’ prin care trece: ”Până la reducerile de salarii ne descurcam, acum însă, deşi soţia lucrează, lipsurile se manifestă prin toate colţurile’, spune el. Dat fiind că ambii sunt funcţionari, lui Radu şi soţiei sale le-au fost reduse vara aceasta salariile cu un sfert. Actualmente, salariul mizer al unui funcţionar în România ajunge la circa 230 de euro, relevă Die Presse. FMI a obligat guvernul român la măsuri de austeritate dure, TVA-ul crescând şi el la 24 la sută. De atunci, viaţa de zi cu zi în familia Radu a devenit prea scumpă. Reducerile salariale corespund, după spusele sale, ratelor de plată pentru creditele contractate, ceea ce îl obligă să negocieze din nou cu banca pentru scadenţe mai lungi şi rate de plată mai reduse.

La Vrsac, un kilogram de roşii costă 30 de dinari (28 de eurocenţi) iar un sac de cartofi de zece kilograme 250 de dinari (2,40 euro), în timp ce în România se plăteşte dublu, explica Radu, concentrându-se la cursul dinar-leu. O dată pe lună, el pleacă cu soţia la sârbi, pentru a-şi umple automobilul cu zarzavaturi, ouă şi ulei, cumpărând produse de circa 100 de euro, în timp ce economiseşte aproape aceeaşi sumă. De la aderarea la UE, micii producători, care aprovizionau mai înainte piaţa locală, sunt pe cale de dispariţie în România iar la supermarket se găsesc de multe ori doar alimente scumpe de import din UE, de mai proastă calitate decât cele din Serbia, continuă Radu.

Criza care durează şi penuria tot mai mare din finanţele familiale împing tot mai mulţi români la cumpărături peste graniţă. Potrivit lui Radomir Tepic, de la poliţia vamală sârbă, circulaţia de la frontiere a crescut în ultimele săptămâni cu 40-45 la sută, o observaţie confirmată de piaţa de la Vrsac. La sfârşit de săptămână, aici se înghesuie automobile cu numere de înmatriculare româneşti, din zona Timişoara dar şi din Arad, situat la 120 de kilometri depărtare.

Faptul că românii vin din UE pentru a se aproviziona cu alimente de bază serveşte de minune adversarilor aderării din Serbia, arăta jurnalistul Braninslav Guzina. Naţionaliştii sârbi ironizează faptul că românii nu-şi mai pot permite, se pare, viaţa în UE şi vin la cumpărături în Serbia, opinează jurnalistul.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde