România nu are suficiente legume şi fructe pentru a susţine producţia de sucuri şi nectaruri naturale
„Nu există nici un mare producător de legume sau fructe în România. Ne este foarte greu să colectăm aceste vegetale. deşi toată lumea cultivă prune pentru palincă şi ţuică, noi suntem nevoiţi să le aducem din Germania sau Polonia. Iar caisele şi piersicile le importăm din Bulgaria”, spune Krzysztof Grabowski, preşedintele Tymbark Maspex România.
Compania poloneză a decis să investească într-o fabrică de prelucrare a fructelor la Vălenii de Munte, fabrică ce se va deschide în trimestrul al doilea din 2010. Investiţia totalizează 4.500.000 de euro şi este menită formării unei pieţe a micilor producători de legume şi fructe.
Producătorul sucurilor Tedi şi Tymbark mizează pe o creştere cu 15% a cifrei de afaceri în 2010, în condiţiile în care estimează o piaţă în stagnare pentru segmentul de sucuri necarbonate. În acest an, estimarea de creştere de 20% nu a fost atinsă şi anul 2009 se va încheia cu o mărire a pieţei puţin sub 10%. Românii beau într-un an circa 300 de milioane de litri de sucuri şi nectaruri, piaţa din 2009 fiind estimată la 250 de milioane de euro, informeaza Jurnalul National.
Pe acelasi subiect:
- Percheziții la evazioniștii din sectorul legume-fructe din Prahova și Ilfov
- De ce nu ajung legumele româneşti în supermarket? Ministrul spune că organizarea producătorilor lasă de dorit
- Taxarea inversa se va aplica si in sectorul legume-fructe
- Camelia Sucu, detinatorul Pietei de Gros din Berceni: Cred in potentialul agriculturii romanesti
- DSVSA Olt garantează pentru calitatea legumelor şi fructelor din jude