Riscurile pentru sănătate ale culturilor de soia modificată genetic

| Actualitate | de

Etichete: , ,

Riscurile cele mai evidente ale soiei modificate genetic RR se referă la erbicidul glifosat utilizat pe cultură. Dar un alt set de riscuri trebuie să fie, de asemenea, luat în considerare: cele care decurg din manipularea genetică.

Administrația Americană a Alimentelor și a Medicamentelor (FDA) a permis primul aliment modificat genetic pe pieţele mondiale la începutul anilor 1990. Contrar afirmaţiilor industriei organismelor modificate genetic şi a susţinătorilor săi, FDA nu a aprobat niciun fel de alimente modificate genetic ca fiind sigure. În schimb, a de – reglementat alimentele modificate genetic, admițând că acestea sunt „substanţial echivalente” cu produsele omoloage nemodificate genetic şi nu necesită nicio testare de siguranţă specială.

În Statele Unite, evaluarea siguranţei alimentelor modificate genetic este un proces voluntar, condus de compania comerciantă. Compania alege ce date să supună la FDA şi FDA trimite companiei o scrisoare amintind companiei că responsabilitatea pentru asigurarea siguranţei alimentelor modificate genetic în cauză, revine acesteia.

Modificarea genetică nu este doar o extensie a reproducerii convenţionale a plantelor. Aceasta utilizează tehnici de laborator pentru a introduce unități genetice artificiale în genomul plantei gazdă – un proces care nu ar avea loc niciodată în natură. Procesul este imprecis şi poate provoca mutatii pe scară largă, care pot perturba funcţionarea a sute de gene, ceea ce duce la efecte imprevizibile şi potenţial dăunătoare.

Au fost descoperite unele efecte neaşteptate, de boală, la animalele pe care s-a experimentat hrănirea cu culturi modificate genetic şi cu produse alimentare modificate genetic care au fost comercializate. Acestea includ porumb modificat genetic şi semințe oleaginoase de canola / rapiţă, precum şi soia, scrie Asociaţia Bio-Romania.

 1. Dumitru Istratie - 31-5-2011, 18:36

  Iata, un adevar pe care domnii profesori de la facultatea banateana si altii din tara, inclusiv Academia care tace, il promoveaza si il ignora in acelasi timp.
  Oare sunt platiti pentru a da cu presupusul si a se erija in mesia sustinerii mamaligii modificata genetic de pe planeta?
  Personal cred ca trebuie facute experiente pe animale, pornind de la cele mai mici la cele mari, mai putin evoluate la cele super dotate, inclusiv cele cu creier uman. Asociatiile, de orice fel trebuie sa fie in primul plan interesate in a aface aceste cercetari si aa le dezvalui intregii lumi. Nu producatorul trebuie sa ne spuna cum sa ne hranim si cu ce. Alte personalitati sunt cele indreptatite sa aiba opinie. Nu cele interesate si cele care fac grupuri de interese. Arunca profesor cu genele si toti subalternii, unii cu parul carunt, mare genetician in vitro, si dau cu mamaliga genetica prin toata Romania.
  Ing. zoot.

 2. LUCKY - 31-5-2011, 21:27

  Pana azi inca nu s-a consemnat inca niciun deces datorat consumului direct sau indirect al plantelor modificate genetic ,dar ieri am auzit ca au murit si s-au inbolnavit oameni de la castraveti cultivati BIO .

 3. Nicu - 1-6-2011, 13:09

  Este o gandire mediocra, afirmatia ca „inca nimeni nu a murit”. Desi provoaca botulism, inca mancam conserve, si tinem sub control…dar asta nu inseamna ca este sanatos sa mananci conserve.

  Apar tot mai multe semne de intrebare fata de siguranta OMG, riscuri asupra sanatatii, mediului, riscuri socio-economice…si totusi autoritatile romane promoveaza aceste culturi controversate.

  Pana nu o dovedim sigura prin studii pe termen lung nu ar trebui sa o introducem in camp. Cine isi asuma responsabilitatea in cazul in care OMG se dovedesc devastatoare asupra sanatatii umane? Oare producatorul? Sau autoritatile?

 4. ionutz_ciprian - 1-6-2011, 21:49

  cun nu a murit nimeni din cauza OMG nu putem demonstra ce se poate demonstra este miile de persoane care mor de malnutritie in intreaga lume iar eu daca as putea elege (dar nu pot ca produsel omg nu sunt etichetate special si dacaar fi pe o eticheta cu stampila romaneasca nu dau 2 bani) as alege sa mor din cauza omg decat mort malnutrit. In scurt timp nu vom mai fi capabili sa hranim populatia globului fara ajutorul biotehnologiilor.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde