Revoluţie în Egipt. Preţul grâului ameninţă stabilitatea în regiune

| Actualitate | de

Etichete: , , , ,

Scriam pe facebook, acum câteva minute: În mai multe ţări din Orientul Mijlociu au loc evenimente importante, în aceste zile. După Tunisia, Egipt se confruntă cu mişcări de stradă care ameninţă să se transforme în revoluţe. Noi ne gândim în ce măsură influenţează toate acestea preţul produselor agro-alimentare.

agromonitor.ro/arhiva va transmite non-stop informaţii pe acest subiect pe parcursul zilelor de sâmbătă şi duminică. Între timp, aşteptăm curioşi şi opiniile voastre. Cât de tare ne influenţează ce se întămplă în ţări precum Egipt, Tunisia, Yemen?

28 ianuarie, note de background:

  • Iordania a cumpărat, ieri, 150.000 tone metrice de grâu
  • Algeria a achiziţionat 600.000 de tone metrice de grâu, zilele trecute

egipt-revolutie-ianuarie

Potrivit lui Phil Flynn, analist de piaţă, evenimentele din ţările Orientului au o legătură directă cu evoluţia preţului alimentelor.

„Este clar că guvernele vor vinde aur în favoarea produselor alimentare, deoarece nu poţi hrăni popoarele cu aur”, spune Flynn.

Alte ţări iau şi ele măsuri drastice pentru a creşte stocurile de produse alimentare şi, implicit, pentru a menţine preţurile în jos. Bloomberg News a raportat că Bangladesh este astăzi cel mai mare cumpărător de orez. Ţinta de import a ţării a fost ridicată la 1,2 milioane de tone metrice pentru anul încheiat la 30 iunie, de la 600.000 de tone stabilite în noiembrie.

De aceeaşi părere este şi Andrew Kopale, analist financiar. „Un val de teamă generat de criza tunisiană a cuprins multe guverne de tip totalitar. Acesta vor reacţiona, probabil, cu o politică de tipul hrană ieftină pentru popor, care va influenţa preţul produselor agricole de bază: grâu, orez, porumb”, spune Kopale.

pretul-alimentelor-nu-poti-

evenimentele din Egipt, minut cu minut

30 ianuarie, 10.30 Cateva mii de prizonieri au evadat din inchisoarea Wadi Natroun, situata la 100 de km de Cairo, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate egiptene, citata de AFP. Cel putin 102 persoane au fost ucise de la declansarea protestelor, intre care 33 numari sambata, in cea de-a cincea zi.

29 ianuarie, 17.00 Zeci de mii de oameni protesteaza in acest moment la Cairo, Alexandria si Suez. Potrivit postului Al-Jazeera, trei oameni au fost ucisi in fata Ministerului de Interne. In anumite zone din oras s-au inregistrat jafuri.

29 ianuarie, 10.00 După o noapte de proteste sângeroase, un calm moderat s-a intstalat în această dimineaţă la Cairo. Capitala egipteană seamănă cu o zonă de război. Armata a mobilizat trupe, inclusiv echipamente grele. Într-un discurs televizat din noaptea trecută, preşedintele Hosni Mubarak a demis Guvernul şi a făcut apel la calm.

egipt-29-ianuarie-2011

28 ianuarie, 23.00 Potrivit ultimelor ştiri sosite din Egipt, astăzi la ora 20.00 preşedintele Hosni Mubarak a declarat stare de asediu la nivelul întregii ţări. În capitala Cairo, manifestanţii au incendiat clădiri.

28 ianuarie, 18.11 Cotidianul britanic The Telegraph publică un material în care compară situaţia actuală din Egipt cu protestele din 1977, cunoscute drept bread riots – revolta pâinii. Atunci, mii de oameni au protestat violent împotriva eliminării subvenţiilor la produsele agricole. În prezent, Egiptul este cel mai mare importator de grâu din lume. Creşterea preţului la grâu, pe plan mondial, a dus la nemulţumiri în această ţară unde un procent important din populaţie trăieşte cu mai puţin de 2 dolari/zi.

25 ianuarie – Revoltă spontană în Cairo. Nu avem mâncare, declară unul dintre protestatari, în secvenţele pe care le puteţi urmări mai jos.

  1. doru - 29-1-2011, 12:35

    In viitorul nu prea indepartat productiile obtinute de pe terenurile cumparate de strainii din Romania vor lua drumul strainatatii iar populatia noastra va sta cu mina intinsa la altii ca sa manince. Vor exista probabil explicatii ca ce ce se dau in prezent referitoare la carburanti energie electrica,gaze. Credeti ca degeaba statul ungar cel polonez nu permit strainilor sa cumpere terenuri agricole??? Nicidecum acolo se lupta pentru intarirea fermierilor pentru ca hrana va deveni moneda forte in viitor. In Romania bravii nostri conducatori indiferent de culoare ne vind pe doi lei daca le curg si lor ceva pitaci. Nu sunt ultranationalist dar chiar nimeni nu mai simte romaneste pe acolo pe sus???? Dece vin acum puternic arabii in Romania???? Petrolul lor nu tine de foame. Tractoarele pot sa mearga foatre bine si cu biocarburanti. Omenirea nu traieste decit dace maninca.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde