Retailerii: Legea comerţului cu produse alimentare nu poate fi aplicată integral

| Actualitate, Politici agricole, Procesare | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete:

Legea comerţului cu produse alimentare nu poate fi aplicată integral deoarece unele prevederi au fost tratate superficial, au declarat, marţi, reprezentanţii retailerilor, la Romania Retail Forum 2009, eveniment organizat de Mediafax în parteneriat cu Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România.
„Această lege îţi propune să reglementeze într-o foaie A4 lucruri extrem de complexe şi de delicate. Cei care au făcut această lege nu s-au consultat nici cu noi, nici cu furnizorii noştri”, a declarat Alexandru Vlad, director executiv Selgros România.
El a adăugat că retailerii ar trebui să facă un efort comun pentru a amenda legea.
Valentin Mircea, consilier de concurenţă în cadrul Consiliului Concurenţei, a spus că nu există lege care să poată reduce preţurile, însă pot exista acte normative care să le crească.
„Din punct de vedere al Consiliului Concurenţei această lege nici măcar nu ar trebui să existe”, a adăugat Mircea.
La rândul ei, Delia Nica, head of representative office Metro Group România, a adăugat că costurile de transpunere a legii comerţului în sistemele contabile ale retailerilor sunt uriaşe, iar aceste cheltuieli se vor regăsi „undeva”.
Secretarul general al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, Adrian Manolache, consideră că legea comerţului încearcă să îi protejeze doar pe producători, fără a avea efect asupra consumatorilor.
„Prin această lege pot beneficia de avantaje concurenţiale nemeritate procesatorii şi producătorii de materii prime”, a afirmat Manolache.
Mai mult decât atăt, reprezentatntul Selgros crede că legea nu îi avantajează nici măcar pe producători.
„Legea are pasaje inaplicabile. Ea nu duce la o îmbunătăţire, nici a situaţiei noastre şi nici măcar a producătorilor”, a afirmat Vlad.
Potrivit reprezentanţilor reţelelor comerciale, efectul legii va fi simţit doar în relaţiile acestora cu furnizorii, dar va fi foarte geu sau imposibil de aplicat în cazul stabilirii termenelor de plată şi a definirii costului de achiziţie la comercianţi.
Legea comercializării produselor alimentare, adoptată în această toamnă, reglementează relaţiile dintre furnizori şi comercianţi.
Un forum aflat la a patra ediţie, Romania Retail Forum face parte din seria de evenimente de business Mediafax Talks, pe care cel mai mare furnizor de informaţie generală şi de afaceri din România le organizează începând din 2006.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde