Reguli generale privind adâncimea de semănat

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , ,

semanatoare-sPP-6-FSSeminţele au nevoie de oxigen pentru transformările substanţelor de rezervă. Seminţele găsesc acest oxigen în aerul solului. Transformările substanţelor din interiorul seminţelor în timpul germinaţiei se produc şi sub influenţa unui anumit grad de temperatură.

Aceste condiţii sunt realizate când introducem sămânţele foarte aproape de suprafaţa solului. Aproape de suprafaţa solului seminţele găsesc mai mult aer, deci mai mult oxigen pentru respiraţie şi o temperatură mai ridicată. Dar seminţele au nevoie pentru pornirea germinaţiei şi de umezeală.

Deseori stratul de sol de la suprafaţă este uscat şi ne obligă să introducem seminţele mai adânc, acolo unde se găseşte umezeala. În acest caz tulpina ieşită din sămânţă va trebui să străbată un strat de sol gros. Pentru aceasta, sămânţa trebuie să dispună de rezerve mari de hrană, cu care să-şi construiască o tulpină cât mai lungă şi mai puternică. Deci când se hotăreşte adâncimea de semănat, se ţine seamă de mărimea seminţei şi de cantitatea de subsţantă de rezervă de care dispune sămânţa.

Când suntem obligaţi să semănăm adânc trebuie să calibrăm seminţele şi să le semănăm pe cele mai mari. Trebuie însă să ştim şi care este limita maximă pentru adâcimea de semănat a fiecărei plante. Sămânţa de lucernă, de pildă, ce introduce în sol la 1,5-3,0 cm adâncime. Ea poate fi introdusă chiar la 4-5 cm, dar de la 6 cm adâncime ea nu mai poate răsări. Seminţele îngropate în stratul de sol umed.

Dacă sunt acoprite cu un strat subtire de sol uscat, răsar repede şi uniform. Ele îşi dezvoltă un sistem radicular viguros şi nodul de înfrăţire rămîne mai în adîncime. Se obţin plante mai rezistente la cădere, îngheţ, secetă, dezrădăcinare.

Ţinând seama de cele expuse se pot stabli câteva reguli cu caracter general.

Seminţele mici se vor îngropa mai la suprafaţă, iar cele mai mari se vor îngropa mai adînc.

Pentru seminţele mici, solul trebuie să fie bine mărunţit şi reavăn la suprafaţă, iar pentru seminţele mai mari, care se seamănă mai adînc, acesta poate fi mai bulgăros şi uscat la suprafaţă şi umed în adîncime. Pe solurile uscate şi uşoare, seminţele se introduc mai adînc decît pe solurile grele şi umede.

Când stratul la suprafaţă este umed, se va semăna mai la suprafaţă. Acolo unde iernile sunt aspre, semănăturile de toamnă se fac mai adânc, spre a feri plantele de îngheţ, deoarece nodul de înfrăţire va fi mai adânc şi va fi ocrotit de un strat de sol mai gros.

Dacă nu se poate adânci semănatul, din cauza seminţelor mici, atunci se fac rigole, sau se tăvălugeşte solul, pentru a face ca umezeala din adâncime să se ridice la suprafaţă şi să asigure germinaţia. Primăvara, adâncimea de semănat este în general mai mică decât toamna, pentru că solul începe să se încălzească de la suprafaţă.

Oricare ar fi adâncimea de semănat toate seminţele aceleiaşi semănături trebuie introduse, pe cât posibil, la aceeaşi adâncime, pentru a răsări uniform şi a se asigura o creştere şi dezvoltare uniformă.

Ca regulă generală importantă, sămânţa va fi îngroptă la adâncimea limită, între stratul afânat şi cel aşezat al solului. Sămânţa stă pe un strat aşezat umed şi este acoperită cu un strat afânat şi cald.

De aceea, înaite de semănat, se lucrează solul cu grapa sau cultivatorul, la adâncimea la care se introduc seminţele.

Autor: ing. Emil Cheşcheş

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde