Reglementarea declarării terenurilor agricole nelucrate
Deputatul conservator Cornelia Negruț pledează pentru reglementarea declarării terenurilor agricole nelucrate.
Acesta i-a adresat o întrebare ministrului agriculturii, Daniel Constantin, prin care îi solicită punctul de vedere asupra declarării suprafețelor agricole deținute.
În mai multe județe ale țării, în special cele cu potențial agricol din vestul țării, se manifestă în această perioadă un interes major din partea societăților agricole pentru punerea în ordine a compactării terenurilor. Un exemplu elocvent îl constituie două societăți agricole din județul Arad, care au investitori străini ce au în obiect de activitate cumpărarea de teren agricol și înființarea de culturi agricole ecologice, evident după parcurgerea etapelor legale-certificări, perioade de conversie, etc.. Aceste societăți cumpără terenuri de ani de zile, însă nu au reușit să compacteze peste tot, iar acolo unde nu au compactat în suprafețe mai mari, terenul a rămas nelucrat, parte s-a umplut de amorfă, s-a împădurit practic(este impropriu spus dar așa arată, a crescut această plantă atât de des că pare a fi…pădure).
Din ceea ce ați anunțat dvs. rezultă că în acest an trebuie declarate toate suprafețele deținute la APIA, indiferent dacă au fost sau sunt lucrate. Problema este că lucrătorii APIA au comunicat că, indiferent dacă cer sau nu subvenția, ceea ce declară societățile agricole în cauză trebuie să fie teren curat și mecanizabil, altfel iau amenzi foarte mari. Firmele respective nu au cum să defrișeze o suprafață atât de mare de hectare până când se încheie termenul de depunere al declarației, drept pentru care își pun întrebarea legitimă ce să facă în această situație?
Având în vedere cele expuse mai sus, vă întreb respectuos:
1. Este obligatoriu sau nu declararea în anul acesta a tuturor suprafețelor deținute (cumpărate, arendate, etc.), sau doar a celor care se află în lucru sau sunt măcar curățate?
2. Dacă este obligatorie declararea tuturor suprafețelor deținute (care se află și în roluri la Primării, adică Primăriile oricum eliberează adeverințe pe toată suprafața și la fel se spune și acolo, că trebuie declarat tot), ce pot face aceste companii care nu vor reuși în acest timp scurt să defrișeze tot? În plus, ei cumpără și acum și nu pot lucra fiecare parceluță mică, iar procesul de compactare durează. Cum se pot proteja și pentru APIA din anii viitori încât să lucreze legal?
3. Nu ar putea fi declarate aceste zone din start ‘de interes ecologic’? Se poate interpreta regulamentul în mai multe feluri?
Solicit răspuns scris.
Deputat PC de Maramureș,
Cornelia NEGRUȚ
Pe acelasi subiect:
- Prima vânzare de terenuri agricole făcută publică de MADR / 15.000 lei pe hectar în judeţul Dâmboviţa
- Victor Ponta: Nu au dat buzna străinii să ne cumpere terenurile
- Normele metodologice pentru legea vânzării terenurilor agricole vor fi publicate luna aceasta în Monitorul Oficial
- Cât este în prezent suprafața agricolă nelucrată în România
- Cum stabilești, teoretic, prețul terenului agricol