Reglementarea declarării terenurilor agricole nelucrate

| Actualitate, Intern | de

Actualizat: 12 iunie 2014

Etichete: ,

Deputatul conservator Cornelia Negruț pledează pentru reglementarea declarării terenurilor agricole nelucrate.

Acesta i-a adresat o întrebare ministrului agriculturii, Daniel Constantin, prin care îi solicită punctul de vedere asupra declarării suprafețelor agricole deținute.

În mai multe județe ale țării, în special cele cu potențial agricol din vestul țării, se manifestă în această perioadă un interes major din partea societăților agricole pentru punerea în ordine a compactării terenurilor. Un exemplu elocvent îl constituie două societăți agricole din județul Arad, care au investitori străini ce au în obiect de activitate cumpărarea de teren agricol și înființarea de culturi agricole ecologice, evident după parcurgerea etapelor legale-certificări, perioade de conversie, etc.. Aceste societăți cumpără terenuri de ani de zile, însă nu au reușit să compacteze peste tot, iar acolo unde nu au compactat în suprafețe mai mari, terenul a rămas nelucrat, parte s-a umplut de amorfă, s-a împădurit practic(este impropriu spus dar așa arată, a crescut această plantă atât de des că pare a fi…pădure).

Din ceea ce ați anunțat dvs. rezultă că în acest an trebuie declarate toate suprafețele deținute la APIA, indiferent dacă au fost sau sunt lucrate. Problema este că lucrătorii APIA au comunicat că, indiferent dacă cer sau nu subvenția, ceea ce declară societățile agricole în cauză trebuie să fie teren curat și mecanizabil, altfel iau amenzi foarte mari. Firmele respective nu au cum să defrișeze o suprafață atât de mare de hectare până când se încheie termenul de depunere al declarației, drept pentru care își pun întrebarea legitimă ce să facă în această situație?

Având în vedere cele expuse mai sus, vă întreb respectuos:

1. Este obligatoriu sau nu declararea în anul acesta a tuturor suprafețelor deținute (cumpărate, arendate, etc.), sau doar a celor care se află în lucru sau sunt măcar curățate?

2. Dacă este obligatorie declararea tuturor suprafețelor deținute (care se află și în roluri la Primării, adică Primăriile oricum eliberează adeverințe pe toată suprafața și la fel se spune și acolo, că trebuie declarat tot), ce pot face aceste companii care nu vor reuși în acest timp scurt să defrișeze tot? În plus, ei cumpără și acum și nu pot lucra fiecare parceluță mică, iar procesul de compactare durează. Cum se pot proteja și pentru APIA din anii viitori încât să lucreze legal?

3. Nu ar putea fi declarate aceste zone din start ‘de interes ecologic’? Se poate interpreta regulamentul în mai multe feluri?

Solicit răspuns scris.

Deputat PC de Maramureș,

Cornelia NEGRUȚ

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

Abonamente stiri medicale Medic24
FORUM

20.11.2024 - 9:29
Vid spune: Am cativa meri nealtoiti, care produc fructe verzi - galbui, foarte bune, de marime medie si se coc in primele zile de august. Sunt foarte, foarte productivi , producand circa 50 kg /pom matur , insa neajunsul este ca rodesc o data la 2 ani, deoarece din cauza rodului excesiv nu reuseste sa produca lastari de rod pentru anul urmator. Ce se va intampla daca acei meri ii folosesc ca portaltoi??? Pomul altoit rezultat va produce in fiecare an?? De ce ?? raspunde

12.08.2024 - 5:34
Oprea Ana spune: Doresc un număr de tel de la prelucrare mere Băcia raspunde

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde