Reglarea utilajelor folosite la administrarea ingrasamintelor in culturile agricole

| Masini si utilaje agricole | de

Etichete: , , , ,

masina-imprastiat-ingrasaminteAdministrarea la timp şi echilibrată a îngrăşămintelor la diferite plante cultivate, în funcţie de cerinţele specifice ale acestora, asigură sporirea producţiei şi a calităţii recoltei, precum şi rentabilizarea culturilor agricole. Îngrăşămintele chimice cu fosfor şi potasiu (mai greu solubile), precum şi gunoiul de grajd, se administrează înaintea lucrării de bază a solului, pentru a fi încorporate sub brazdă, prin arătură.

Îngrăşămintele chimice complexe se pot administra la pregătirea patului germinativ, fiind încorporate în sol prin lucrarea cu combinatorul sau cu grapa cu discuri.

Aplicare îngrăşămintelor simple cu azot se efectuază concomitent cu semănatul sau în timpul vegetaţiei, o dată cu lucrarea de prăşire, cu echipamentele speciale, adaptate pe aceste maşini sau în apa de irigaţie. Îngrăşămintele lichid cu azot se administrează cu instalaţii şi echipamente corespunzătoare.

La administrare îngrăşămintelor trebuie să fie respectate următoarele cerinţe agrotehnice:

  • să se aplice norma stabilită şi să se repartizeze cât mai uniform pe întreaga suprafaţă;
  • să se respecte epoca de aplicare şi de adâncire de încorporare;
  • îngrăşămintele chimice să fie mărunţite, astfel încât sa nu aibă bulgări mai mari de 5-7 mm;
  • umiditatea maximă a îngrăşămintelor chimice solide va fi de 15% pentru superfosfat, 5% pentru sare potasică şi 2% pentru azotatul de amoniu;
  • la gunoiul de grajd, cel puţin 70% din cantitate administrată să fie marunţită la dimensiuni mai mici de 6 mm.

La diferitele plante de cultură, necesarul de îngrăşăminte depinde de starea de fertilitate a terenului, de planta premergătoare, de gradul de aprovizionere cu apa a solului, de cantitatea de îngrăşăminte aplicate în anii precedenţi, de producţia pe care ne propunem să o realizăm.

Exemplu: pentru a asigura în sol 80 kg de substanţă activă azot, se va aplica 237 kg azotat de amoniu sau 172 kg uree sau 390 kg de sulfat de amoniu etc.

Agregatele mai frecvent folosite pentru aplicarea îngrăşămintelor sunt:

  • pentru administrarea îngrăşămintelor chimice solide se folosesc: MIC 300 şi Mic-300-400, care lucrează în agregat cu tractorul U-302 sau U-445; MIC-1 (MIC-500) şi MIC -0,4, care lucrează în agregatul cu tractorul U-445 sau U-650;
  • MA-3,5 şi MA-6, care lucrează în agregat cu tractorul U-650;
  • pentru administrarea îngrăşămintelor organice solide se folosesc MIGV-2, care lucrează în agregat cu tractorul U-445;
  • MIG-5 şi MIG-6, care lucrează în agregat cu tractorul U-650;
  • pentru administrarea îngrăşămintelor organice lichide se folosesc cisterne speciale de tip RCU-4.

Principalele reglaje ale maşinii MIC-300

Reglarea orizontalităţii discului distribuitor şi a maşinii, obţinută prin acţionarea corespunzătoare a tiranţilor laterali şi a tirantului central al tractorului.

Reglarea distanţei de la sol la discul distribuitor, care trebuie să fie 740 mm, se reglează prin ridicarea sau coborîrea corespunzătoare cu ajurtorul tiranţiilot tractorului.

Reglarea debitului de îngrăşăminte administrate se realizează cu ajutorul şubărului, care asigură mărimea secţiunii de evacuare a îngrăşămintului din buncăr şi prin care se pot asigura doze de 100-1.200 kg/hectar.

Reglarea simetriei de imprăştiere a îngrăşământului, pe lăţimea de 12-18 m, se realizează prin modificarea poziţiei pâlniei de alimentare faţă de suprafaţă discului.

Principalele reglaje ale maşinii MA-3,5

Reglarea debitului de îngrăşăminte administrate se realizează prin viteza de deplasare a lanţului transportor şi prin secţiunea de avacuare a îngrăşământului, astfel: viteza lanţului transportor se realizează prin schimbarea roţiilor dinţate de la transmisia intermediară şi finală; secţiunea de evacuare a îngrăşământului se realizează prin deschiderea corespunzătoare a şubărului.

Reglarea poziţiei jgheabului se efectuează astfel încât acesta să conducă îngrăşământul in centrul discului.
Reglarea poziţiei paletelor de pe discul distribuitor la unghiul de 0º; sau -7ºsau +7º.
Reglarea poziţiei şi întinderii lanţului transportor se obţine cu ajutorul tamburului de întindere anterior.
Reglarea poziţiei scutului care protejează lanţul transportor se realizează cu ajutorul mantei care comandă scutul respectiv.

Principalele reglaje ale maşinii MIG-5

Reglarae normei de gunoi de grajd administrate se realizează prin modificarea vitezei de deplasere a transportului cu racleţi, prin cuplarea uneia dintre cele două trepte de viteză şi din modificarea vitezei de deplasare în lucru a agregatului respectiv.

Reglarea intinderii transportului cu racleţi se realizează cu ajutorul şuruburilor de reglaj, astfel încât lanţurile să fie bine întinse, iar racleţii să fie perpendiculari pe direcţia de înaintare.

Reglarea întinderii lanţului de la axul longitudinal al transmisiei trebuie făcută astfel încât zalele acsestuia să nu treacă peste dantura roţilor.

Reglarea orizontalităţii cadrului maşinii se realizează prin cuplarea corespunzătoere, la dispozitivul de tracţiune a tractorului cu care lucrează în agregat.

Reglarea poziţiei curăţătoarelor de la roţile de lanţ se efectuează prin deplasarea acestora, astfel încât să se realizeze distanţa de 0,5-1 mm între curăţător şi roata de lanţ.

Reglarea cuplajului de siguranţă se realizează prin strângerea corespunzătoate, astfel încât să cedeze la apariţia eforturilor suplimentare.

La celelalte tipuri de maşini pentru administrat îngrăşăminte reglajele se efectuează după aceleasi principii.

Autor: ing. Vasile Ciorcas

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde