Rădulescu, MADR: Agricultorii trebuie să se unească şi să deschidă magazine

| Actualitate | de

Etichete: , , , ,

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) Adrian Rădulescu a declarat, joi, la Cluj, că agricultorii trebuie să se unească şi să deschidă singuri mici magazine în care să îşi comercializeze produsele. Rădulescu a declarat, într-o conferinţă de presă, după o întâlnire cu fermierii clujeni, că agricultorii trebuie să se unească şi să îşi comercializeze singuri produsele.

„Supermarketurile găsesc întotdeauna o strategie. Se spune că nu au voie să ceară nu ştiu ce taxă şi ele fac un contract de colaborare, deci nu mai este taxă, este colaborare. Supermarketurile sunt foarte puternice şi, din păcate, nu există alternativă, decât dacă agricultorii înţeleg că trebuie să îşi construiască împreună minimarketuri în care să găsim produsele lor şi care uşor-uşor să fie o alternativă ca preţ şi ca mod de desfacere”, a spus Rădulescu.

Secretarul de stat a explicat că unul dintre motivele pentru care fermierii nu se unesc deocamdată este că nu au educaţie economică, fiecare agricultor crezând că este cel mai deştept şi că poate să vândă singur, dar cel mai dezastruos este că nu au încredere unii în alţii.

„Atunci când se întâlnesc trei-patru-cinci şi unul vine cu o propunere toţi îl bănuiesc. Şi mergând de la această mentalitate nenorocită nu putem să îi apropiem de nicio formă”, a spus Rădulescu.

Secretarul de stat a arătat că, de săptămâna viitoare, vor intra în linie dreaptă alegerile pentru camerele agricole, pentru ca în luna mai ele să fie funcţionale.

„Camerele vor fi o instituţie a agricultorului. În camerele agricole vor fi alegeri aşa cum se aleg primarii, alegeri la nivel zonal, regional, judeţean”, a spus Rădulescu.

În ceea ce priveşte atribuţiile camerelor, acestea nu vor prelua din atribuţiile direcţiilor agricole, ci vor avea rolul de a intermedia între agricultor şi instituţiile statului.

„Pentru că era o interacţiune între ceea ce înseamnă reprezentantul statului şi agricultor. Şi fiecare îl trata pe agricultor în funcţie de dimensiunea lui, de cultura lui, sau de poziţia lui economică. Acum agricultorul se va adresa camerei agricole pentru cererile de subvenţie, pentru orice formă de sprijin, pentru formare profesională”, a spus Rădulescu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Mircea Ciurea, a declarat că fermierii trebuie să ştie ce doresc şi să îşi aleagă oameni reprezentativi în conducerea camerelor agricole, pentru a-şi putea promova ideile şi a-şi apăra interesele.

„Camerele agricole devin un fel de minister al Agriculturii în teritoriu. Tot ce ţine de cadastru, de organizare, specializare, consultanţă agricolă, totul se transferă la ele. Fermierii au mai uşor acces la informaţie, bineînţeles dacă ştiu ce doresc şi îşi vor promova oamenii”, a spus Ciurea.

Peste 50 de fermieri clujeni s-au întâlnit, joi, cu secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu, la Institutul pentru Ştiinţele Vieţii din Universitatea de Ştiinţe Agricole Medicină Veterinară (USAMV), unde au discutat despre subvenţiile pentru diferite tipuri de investiţii agricole, idei de afaceri şi de investiţii.

 1. vasi - 4-2-2011, 15:01

  Nu sştiu cum s-a întâmplat dar toti fermierii din zona mea au luat toate tranşele.A cazut ca o mana cerească în condiţiile în care sacul de azotat a ajuns 85 lei si tot urca.

 2. sorin - 6-2-2011, 9:56

  Va avea magazinul micului agricultor alt statut decat celelalte S.C. ? Intreb asta pentru ca daca este vorba ca magazinul sa aiba vanzator calificat,contabil,sisteme de alarma obligatoriu,sa plateasca chirie,sa se constituie persoana juridica,sa plateasca birurile impuse de stat (CAS,PENSIE,SOMAJ,TVA,IMPOZIT PE PROFIT),pretul produselor va fi imens si nu va cumpara nimeni nimic,investitia in magazin ar fi falimentara.
  Toate SC-urile cu activitati de comert, daca nu ar ocoli legea prin divesse forme, ar fi in situatie de faliment a doua zi.
  Domnul secretar de stat are vise frumoase si vrea sa ne induca si noua starea din lumea basmului.
  Pe de alta parte,infintarea CAMEREI AGRICOLE,va face inca o gaura mare in bugetul statului pentru ca oamenii vor trebui platiti ( si nu va fi un salariu minim pe economie) vor trebui sedii,sursa de apa si energie,logistica si multe altele.
  NU SANT DESTULE STRUCTURI CARE FREACA PISOIUL SI PLIMBA HARTII FARA NICIUN REZULTAT BENEFIC.Credeti ca a intocmi rapoarte,statisticiduc la vre-un rezultat material ?In niciun caz !Toate au rolul ca salariatii din diferite birouri cu caldurica,secretara,masina la usa,deplasari in tara si strainatate sa aiba o justificare pentru banii privilegiile ce cred ca i se cuvin,atat.Ii este rusine unui inginer agronom sa stea in camp,acolo unde i-ar fi locul la fel ca in sectorul privat.
  -DOMNULE SECRETAR DE STAT,NU CREDETI CA AR TREBUI RESTRUCTURATE (NU DESFINTATE CUM INTELEG POLITICIENII SENSUL CUVANTULUI) STRUCTURILE EXISTENTE DIN TERITORIU PRIN ATRIBUIREA RESPONSABILITATILOR CE SE IMPUN DE NOUA SITUATIE A AGRICULTURII SI AGRICULTORILOR ?
  UITATI-VA PE ORGANIGRAMA MINISTERULUI AGRICULTURII SI VEDETI DACA JUMATATE DIN DIRECTIILE CARE SE MENTIN DIN PERIOADA COMUNISTA ISI MAI AU ROSTUL !!!
  DESPRE EDUCATIE ECONOMICA SI INCREDERE,NU AR TREBUI SA SCOATETI UN CUVANT PENTRU CA DUMNEAVOASTRA POLITICIENII SI SPECIALISTII IN AGRICULTURA ECONOMICA,SANTETI RASPUNZATORI PENTRU DEZASTRUL ECONOMIC AL AGRICULTURII SI PENTRU INVRAJBIREA CATEGORIILOR DE OAMENI UNII IMPOTRIVA ALTORA.
  CUM ESTE POSIBIL CA COMERCIANTUL SA DUBLEZE SAU TRIPLEZE PRETUL PRODUSULUI ACHIZITIONAT DE LA PRODUCATOR UNDE ACESTIA DIN URMA INVESTESTE IN MUNCA TERENULUI,SEMINTE,INGRASAMINTE SI IERBICIDE,INTRETINEREA CULTURILOR,RECOLTAT TOATE ACESTEA NECESITAND UN AN CALENDARISTIC SI ESTE FORTAT SA VANDA LA UN PRET IMPUS NU DE PIATA CI DE MONOPOLUL CUMPARATORULUI ?
  AR FI MAI CORECT SARECUNOASTETI CA SANT INTERESE LA INALT NIVEL NATIONAL SI INTERNATIONAL PENTRU SUBMINAREA AGRICULTURII SI ECONOMIEI ROMANIEI PENTRU A FI CUMPARATA LA PRET DE NIMIC DE CORPORATIILE INTERESATE LA FEL CA IN INDUSTRIE SI PETROCHIMIE !

 3. oldmen - 7-2-2011, 15:17

  ai ziso bine.

 4. marian - 18-2-2011, 17:02

  bravo adriane! mai ca-mi vine sa cred ca vrei sa vezi din nou agrocoopuri. n-ai sa vezi in conditiile de azi referindu-ma la legislatie biruri si birocrotie,spagi si comisioane pentu controlori de tot felul . ia creionul si fa un calcul daca ar fi sa respecti legile actuale si-ti spun draga adriane ca-ti trece din prima secunda vointa de infiintare a cooperativelor de valorificare a produselor agricole punct

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde