Protejarea animalelor din fermă în perioada caniculară
Vremea din această perioadă, mai rece decât valorile normale, va intra într-un proces de încălzire. În condiţiile în care se va ajunge la temperaturi caniculare, situaţii avertizate de meteorologi prin coduri specifice „portocaliu” sau „roşu”, iată câteva sfaturi de care crescătorii de animale trebuie să ţină seama.
În perioadele caniculare, pentru asigurarea statusului de sănătate a efectivelor de animale și siguranța produselor alimentare, crescătorii de animale au obligația să asigure normele de protecție și bunăstare a animalelor și a păsărilor crescute permanent în adăposturi închise, prin respectarea densității, ventilației, temperaturii și a zooigienei la parametrii optimi.
Aceştia trebuie să asigure hrană în cantități mai mici și în tainuri mai dese, iar apa să fie asigurată la discretie.
De asemenea, se va evita pășunatul animalelor intre orele 10 — 16 când temperaturile sunt toride. Este indicat să se amenajeze umbrare și sursă de apă la nivelul necesarului.
Se impun restricții privind circulația animalelor în timpul zilei, dotarea mijloacelor de transport corespunzător, pentru a asigura confortul animalelor și evitarea rutelor lungi.
Crescătorii de animale trebuie să colaboreze permanent cu serviciile veterinare, pentru supravegherea stării de sănătate a animalelor și pentru efectuarea acțiunilor sanitare veterinare obligatorii prevăzute în programul strategic, pentru această perioadă, sau acțiuni de necesitate, (acțiuni de supraveghere prin afluirea de probe pentru examene de laborator, vaccinări imunoprofilactice, tratamente antiparazitare, examinarea apei potabile, dezinfecții, dezinsecții).
Pe acelasi subiect:
- ANSVSA: Care sunt obligațiile crescătorilor de bovine, ovine, caprine și suine
- 10.000 de crescători de animale își vor primi subvențiile restante
- Prefectul de Bistrița Năsăud moderează disensiunile apărute între crescătorii de animale
- Cod portocaliu de caniculă în sud-vestul țării
- APIA controlează efectivele de animale declarate de beneficiarii subvenției pe cap de animal