Protectia solului si culturilor prin utilizarea resturilor vegetale (mulcirea)

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

Mulcirea este operaraţia de distrugere a buruienilor, prin înăbuşirea lor, folosindu-se materiale organice sau plastice. Mulciul (mai ales cel de culoare închisă), împiedică pătrunderea luminii la buruieni şi le forţează alungirea, respectiv etiolarea şi epuizarea.

Mulcirea solului este şi o lucrare protectivă, care are la bază inţelepciunea naturii. În pădure, natura menţine la suprafaţa solului un covor vegetal permanent, numit litieră. Mulciul este litera gradinii de legume din fermă.

Mulcirea nu se practică in grădinile umede şi umbroase, în grădinile în care avem probleme cu melcii fără cochilie sau cu rozătoarele. Materialele pentru mulcire trebuie să fie pe de-o parte, ieftine şi disponibile în cantităţi suficiente, iar pe de altă parte, ca aspect, să fie uşoare, uscate sau semiumede: paie, pleavă, frunze, rumeguş, talaş, coajă de copac, turbă, litieră de pădure, compost sau gunoi semifermentat, folie de plastic.

Mulcirea nu este o operaţie care vizează şi înlocuieste fertilizarea culturilor dar poate avea şi un efect secundar de îngraşare a solului, în special cu azot. Mulcirea echivalează cu o precompostare, de aceea materialele care se strâng după efectuarea mulcirii, se păstreaza pentru anul următor sau trec direct la compostare. Câteva indicaţii pentru efectuarea mulcirii:

• Mulcirea se începe primăvara, după răsărirea culturilor şi se continuă pe tot parcursul verii. Stratul de mulci poate avea grosimea de 5-10 cm, permiţând schimbul de gaze dintre sol şi atmosferă.
• Toate materialele cu structură grosieră (vreji, trestie, buruieni) se marunţesc.
• Materialele pentru mulcire nu trebuie să contină seminţe germinabile sau să fie infestate cu boli şi dăunători.
• Pe măsura ce mulciul se descompune, stratul se împrospătează de mai multe ori.
• Este indicat, mai ales în cazul practicilor ecologice, ca materialele organice uscate (paie, rumeguş, coceni tocaţi), să fie stropite de mai multe ori cu plămadeală de urzică, extract de humus sau plamadeli din dejectii de animale, pentru a se asigura hrană bacteriilor, care le descompun.
• Pentru a nu fi luate de vânt, materialele uşoare se acoperă cu materiale mai grele.
• Pomii fructiferi se pot mulci prin înţelenirea spaţiului de sub protecţia coroanei, avându-se grijă ca iarba fie cosită des, pentru a nu concura pomii în apă şi hrană.
• Căpşunii se pot mulci cu folie neagră. Între arborii şi arbuştii ornamentali se pot cultiva plante acoperitoare de sol, cu port târâtor, cum sunt: iedera, vinăriţa, pochivnic.

mulci

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde