Protectia chimică a culturilor în luna iunie
Suntem la inceputul lunii iunie si vremea este in continuare instabila, capricioasa si schimbatoare de la o zi la alta. De multe ori diferentele de temperatura de la o zi la alta sunt mari, cantitatile de precipitatii cazute nu sunt neaparat mari, dar frecventa cu care cad ploile este mare si toate acestea fac ca in timp, sa sa manifeste si sa persiste actiunea negativa a unor factori asupra culturilor.
Pot aparea, in continuare atacuri de boli si insecte daunatoare specifice diferitelor culturi, culturile trebuie supraveghate permanent pentru a se putea interveni de fiecare data cind este nevoie, avind in vedere mai ales ca eficacitatea unor tratamente este maxima daca ele sunt aplicate cu caracter preventiv.
In aceasta perioada pot aparea atacuri de insecte daunatoare caracteristice care produc pagube importante culturilor, cum sunt : viespea cerealelor, carabuseii cerealelor, gandacul ghebos (ca adult), tripsul griului, plosnitele cerealelor, sfredelitorul porumbului.
Bolile care se manifesta cu precadere in aceasta perioada sunt : malura, taciunii si ruginile cerealelor, arsura orezului, putregaiul florii soarelui. Deoarece conditiile din acest an au fost extrem de favorabile, au aparut si boli a caror frecventa a aparitiei in cimp este de obicei foarte redusa.
De exemplu, in unele zone a aparut in lanurile de griu patarea in ochi a bazei tulpinii de griu (Pseudocercosporella herpetrichoides), o boala destul de rar intilnita pina acum. A fost o primavara umeda si rece, de obicei fertilizarea cu N a fost facuta cu cantitati insemnate de s.a./ha, densitatea culturii a fost mare, tot acest complex de factori au favorizat aparitia si dezvoltarea acestei boli.
Inca o data atragem atentia asupra necesitatii de a realiza o doza totala de fertilizare nu neaparat foarte mare, dar obligatoriu echilibrata, orice dezechilibru de nutritie in favoarea azotului, poate avea in anumite conditii (a se vedea primavara acestui an), efecte negative majore asupra culturilor.
Pe acelasi subiect:
- Fitopatologie: Stolburul solanaceelor, virus pagubitor in culturile de tomate, ardei, cartofi si vinete
- Protozooze la albine: nosemoza şi amoebioza
- MADR pregăteşte o schemă de ajutor de stat adresată producătorilor agricoli afectaţi de organismele de carantină dăunătoare culturii cartofului
- Cum se manifestă focul bacterian la pomi
- Mozaicul porumbului, o boală transmisă de prezenţa costreiului în cultură
un agricultor - 11-6-2010, 15:06
Un safat din experienta mea:se stie ca dizolvarea azotatului de amoniu este o reactie endoterma(foloseste caldura),asadar nu mai folositi azotatul imreuna cu semanatul (mai ales la porumb si in primaverile reci),riscati mult mai mult aparitia fenomenului de ,,clocire,,.De asemenea in perioadele cu precipitatii,azotatul de amoniu are efect doar 3-4 saptamani(uneori mai putin).Azotatul de amoniu aplicat plantelor tinere,face ca acestea sa devina mai,, .lenese,, mai ales privind fructificarea.etc.,toate acestea si inca multe altele pe langa problemele enumerate in reportaj.