Protectia chimică a culturilor în luna iunie

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete:

Suntem la inceputul lunii iunie si vremea este in continuare instabila, capricioasa si schimbatoare de la o zi la alta. De multe ori diferentele de temperatura de la o zi la alta sunt mari, cantitatile de precipitatii cazute nu sunt neaparat mari, dar frecventa cu care cad ploile este mare si toate acestea fac ca in timp, sa sa manifeste si sa persiste actiunea negativa a unor factori asupra culturilor.

Pot aparea, in continuare atacuri de boli si insecte daunatoare specifice diferitelor culturi, culturile trebuie supraveghate permanent pentru a se putea interveni de fiecare data cind este nevoie, avind in vedere mai ales ca eficacitatea unor tratamente este maxima daca ele sunt aplicate cu caracter preventiv.

In aceasta perioada pot aparea atacuri de insecte daunatoare caracteristice care produc pagube importante culturilor, cum sunt : viespea cerealelor, carabuseii cerealelor, gandacul ghebos (ca adult), tripsul griului, plosnitele cerealelor, sfredelitorul porumbului.

Bolile care se manifesta cu precadere in aceasta perioada sunt : malura, taciunii si ruginile cerealelor, arsura orezului, putregaiul florii soarelui. Deoarece conditiile din acest an au fost extrem de favorabile, au aparut si boli a caror frecventa a aparitiei in cimp este de obicei foarte redusa.

De exemplu, in unele zone a aparut in lanurile de griu patarea in ochi a bazei tulpinii de griu (Pseudocercosporella herpetrichoides), o boala destul de rar intilnita pina acum. A fost o primavara umeda si rece, de obicei fertilizarea cu N a fost facuta cu cantitati insemnate de s.a./ha, densitatea culturii a fost mare, tot acest complex de factori au favorizat aparitia si dezvoltarea acestei boli.

Inca o data atragem atentia asupra necesitatii de a realiza o doza totala de fertilizare nu neaparat foarte mare, dar obligatoriu echilibrata, orice dezechilibru de nutritie in favoarea azotului, poate avea in anumite conditii (a se vedea primavara acestui an), efecte negative majore asupra culturilor.

  1. un agricultor - 11-6-2010, 15:06

    Un safat din experienta mea:se stie ca dizolvarea azotatului de amoniu este o reactie endoterma(foloseste caldura),asadar nu mai folositi azotatul imreuna cu semanatul (mai ales la porumb si in primaverile reci),riscati mult mai mult aparitia fenomenului de ,,clocire,,.De asemenea in perioadele cu precipitatii,azotatul de amoniu are efect doar 3-4 saptamani(uneori mai putin).Azotatul de amoniu aplicat plantelor tinere,face ca acestea sa devina mai,, .lenese,, mai ales privind fructificarea.etc.,toate acestea si inca multe altele pe langa problemele enumerate in reportaj.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde