Propunerea de modificare a legii apiculturii, dezbătută azi în Camera Deputaților

| Politici agricole | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

Plenul Camerei Deputaților dezbate pe articole, miercuri, 23 aprilie, propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii apiculturii.

Propunerea legislativă are ca obiect completarea Legii apiculturii nr. 89/1998, republicată, în vederea prevenirii intoxicaţiilor familiilor de albine datorate substanţelor chimice folosite în acţiunile de fito-protecţie.

În luna februarie Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților a hotărât, cu unanimitate de de voturi, respingerea propunerii legislative.

Forma propusă de inițiator propunea completarea articolului 12 din Legea apiculturii cu două noi paragrafe:

În vecinătatea fermelor apicole se vor efectua lucrări de stropire doar cu produse chimice selective în combaterea bolilor și dăunătorilor din apicultură și silvicultură, cu un grad de toxicitate minim, care să asigure protejarea albinelor. Durata lucrărilor de stropire va fi de maxim 48 de ore.

În cazul în care un apicultor face sesizare la Garda de Mediu, Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor pentru lucrările de stropire efectuate în zonă, instituțiile sesizate au obligația de a anunța reclamantul în vederea participării la recoltarea de probe pe baza cărora se va determina soluția care a fost utilizată la stropit. Cheltuiala pentru aceste investigații va fi suportată de apicultor.

Atât Comisiile pentru agricultură din Parlament cât și Guvernul nu susțin inițiativa legislativă, considerând că modificările propuse se regăsesc deja în legislația în vigoare (ordonanța 195/2005 și ordonanța 34/2012).

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde