Proiectul noului Cod Silvic prevede pedepse aspre pentru cei care taie ilegal pădurile

| Actualitate, Politici agricole | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , , , , ,

campanie-defrisari-sandu-lungu

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, spune că noul Cod Silvic va cuprinde „modificări radicale”. Acestea se referă la înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn și la o gestionare mai bună a micilor proprietăţi. Până la adoptarea acestuia, românii care s-au săturat să mai privească pădurile cum cad sub lanțul drujbelor au început să acționeze.

Ministrul Lucia Varga recunoaște că s-a ajuns la limită.

„În România, pădurile sunt distruse. Sunt multe zone în care hoţii de lemne taie în mod ilegal pădurea, iar pierderile pe care statul român le are sunt enorme. Nu mă refer doar la pierderile de cinci miliarde euro, estimate de Curtea de Conturi în perioada 1990-2011, ci de pierderile pe care le are, până la urmă, fiecare cetăţean (…) Nu se mai poate tolera acest furt, care. De multe ori, s-a făcut cu implicarea autorităţilor. Vreau să reformăm total Inspectoratele silvice, să le facem eficiente, care să aplice legea în România. Cei care nu se vor conforma, vor fi eliminaţi din sistem”, a precizat duminică Lucia Varga, potrivit Agerpres.

Sandu Lungu, campanie anti-defrișări pe facebook care a strâns peste zece mii de fani

În vreme ce însăși reponsabila cu apele și pădurile din Guvernul României recunoaște că autoritățile sunt neputincioase, ba, mai mult, sunt „implicate” în furt, unii români pornesc pe cont propriu campanii de conștientizare.

Este cazul unor vedete din lumea sportului, precum luptătorul Sandu Lungu, care de trei săptămâni s-a luat „la trântă” cu hoții de lemne și cu cei care defrișează pădurile. Un împătimit declarat al muntelui, Sandu Lungu a pornit o campanie pe cât de simplă, pe atât de eficientă: postează pe pagina sa facebook fotografii cu zone defrișate din județul Bihor.

„Distribuiți această poză, să-i oprim cumva pe tâlhari”, și-a îndemnat susținătorii, iar reacția acestora nu s-a lăsat așteptată: 10.000 de fani au dat share fotografiei de mai jos. Au urmat și altele, care au fost la rândul lor distribuite de mii de fani care i s-au alăturat atletului.

„Acum o lună, în spatele meu era o pădure; acum așa arată datorită hoților de lemne din zona Remeți (județul Bihor – n.r.)”.

Sandu Lungu a ales această formă de protest pentru că, spune el, „nu pot să îi bat și să merg la pușcărie pe dreptatea mea”.

În cele din urmă, autoritățile sunt cele care trebuie să acționeze decisiv. Codul Silvic despre care s-a făcut atâta vâlvă nu are nicio valoare dacă prevederile sale nu vor fi aplicate. Iar pentru aceasta, autoritățile trebuie să își facă datoria începând cu pădurarii și șefii de post.

Între timp, zeci de mii de români distribuie pozele lui Sandu Lungu. Unii dintre ei nu se opresc aici. Au ieșit în stradă și au sechestrat camioanele cu lemne, așa cum relata presa clujeană la sfârșitul lunii trecute.

sandu-lungu-defrisari-remeti-bihor

foto: pagina oficială facebook Sandu Lungu

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde