Prognoza agrometeorologica pentru saptamana 1 – 7 iulie

| Actualitate | de

Etichete: , , , , , ,

In prima saptamana a lunii iulie va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod obisnuit, dupa care, spre sfarsitul perioadei, se va produce o incalzire treptata a vremii, in aproape toata tara, informeaza Administratia Nationala de Meteorologie. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 11…22°C in primele zile ale lunii iulie, abaterile termice negative fiind de 1…5°C si 15…23°C in restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 16…28°C, in aproape toata tara. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 6…18°C, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Se prognozeaza ploi sub forma de aversa in cea mai mare parte a tarii, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. In primele zile, cantitatile de apa pot depasi 25 l/mp, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

In cultura neirigata de porumb, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in aproape toate zonele de cultura, cu exceptia unor suprafete agricole din nordul, vestul, sud-estul si local sudul tarii, unde se vor mentine deficite de apa in sol, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si izolat chiar extrema.

Regimul termic din aer si sol favorabil va determina o evolutie normala atat pentru parcurgerea proceselor de coacere si maturare la culturile de toamna, cat si pentru cele de crestere si dezvoltare la speciile de primavara, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Pe ansamblu, la culturile prasitoare (porumb si floarea soarelui) semanate in perioada optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive. La orzul de toamna se vor continua lucrarile de recoltare in cea mai mare parte a zonelor de cultura, iar pe suprafetele agricole din sudul, sud-vestul si vestul tarii va fi posibila finalizarea acestora.

Graul de toamna va parcurge maturitatea in lapte si ceara (30-100%), precum si maturitatea deplina (10-100%), local fiind posibila declansarea lucrarilor de recoltare.

Cultura de rapita isi va definitiva formarea boabelor in silicve (100%), aflandu-se predominant la maturitate deplina (60-100%). Local, in sudul tarii va fi posibil inceputul recoltarii.

Floarea-soarelui va inregistra cresterea aparatului foliar si formarea capitulului (40-100%) in majoritatea regiunilor, iar in sudul tarii se va extinde inflorirea (10-60%).

Sub aspect fenologic, porumbul se va afla la infrunzire (11-20 frunze) in toate zonele de cultura si aparitia paniculului (10-40%), indeosebi la hibrizii extratimpurii si timpurii.

Sfecla de zahar isi va continua formarea rozetei de frunze, precum si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (60-100%), iar la cartof se vor semnala cresterea lastarilor laterali (90-100%), imbobocirea si inflorirea (10-100%), precum si formarea/cresterea tuberculilor (10-50%), la soiurile de vara.

In toate plantatiile pomicole, speciile de samburoase timpurii (cires, cais, visin) aflate in faza de maturitate tehnologica se vor recolta in continuare, iar la piersic si prun se vor semnala cresterea fructelor si a lastarilor, precum si infrunzirea. La cele semintoase (mar, par, gutui) se vor inregistra formarea si dezvoltarea rodului, cresterea lastarilor si infrunzirea. In cea mai mare parte a podgoriilor, vita de vie va parcurge infrunzirea si inflorirea, iar la soiurile timpurii de masa, cresterea si dezvoltarea intensa a boabelor.

Conditiile agrometeorologice vor permite desfasurarea lucrarilor de intretinere a culturilor (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare), exceptand zilele cu precipitatii.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

Abonamente stiri medicale Medic24
FORUM

20.11.2024 - 9:29
Vid spune: Am cativa meri nealtoiti, care produc fructe verzi - galbui, foarte bune, de marime medie si se coc in primele zile de august. Sunt foarte, foarte productivi , producand circa 50 kg /pom matur , insa neajunsul este ca rodesc o data la 2 ani, deoarece din cauza rodului excesiv nu reuseste sa produca lastari de rod pentru anul urmator. Ce se va intampla daca acei meri ii folosesc ca portaltoi??? Pomul altoit rezultat va produce in fiecare an?? De ce ?? raspunde

12.08.2024 - 5:34
Oprea Ana spune: Doresc un număr de tel de la prelucrare mere Băcia raspunde

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde