Prognoza agrometeorologica pentru saptamana 1 – 7 iulie
In prima saptamana a lunii iulie va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod obisnuit, dupa care, spre sfarsitul perioadei, se va produce o incalzire treptata a vremii, in aproape toata tara, informeaza Administratia Nationala de Meteorologie. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 11…22°C in primele zile ale lunii iulie, abaterile termice negative fiind de 1…5°C si 15…23°C in restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 16…28°C, in aproape toata tara. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 6…18°C, pe aproape intreg teritoriul agricol.
Se prognozeaza ploi sub forma de aversa in cea mai mare parte a tarii, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. In primele zile, cantitatile de apa pot depasi 25 l/mp, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.
In cultura neirigata de porumb, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in aproape toate zonele de cultura, cu exceptia unor suprafete agricole din nordul, vestul, sud-estul si local sudul tarii, unde se vor mentine deficite de apa in sol, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si izolat chiar extrema.
Regimul termic din aer si sol favorabil va determina o evolutie normala atat pentru parcurgerea proceselor de coacere si maturare la culturile de toamna, cat si pentru cele de crestere si dezvoltare la speciile de primavara, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
Pe ansamblu, la culturile prasitoare (porumb si floarea soarelui) semanate in perioada optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive. La orzul de toamna se vor continua lucrarile de recoltare in cea mai mare parte a zonelor de cultura, iar pe suprafetele agricole din sudul, sud-vestul si vestul tarii va fi posibila finalizarea acestora.
Graul de toamna va parcurge maturitatea in lapte si ceara (30-100%), precum si maturitatea deplina (10-100%), local fiind posibila declansarea lucrarilor de recoltare.
Cultura de rapita isi va definitiva formarea boabelor in silicve (100%), aflandu-se predominant la maturitate deplina (60-100%). Local, in sudul tarii va fi posibil inceputul recoltarii.
Floarea-soarelui va inregistra cresterea aparatului foliar si formarea capitulului (40-100%) in majoritatea regiunilor, iar in sudul tarii se va extinde inflorirea (10-60%).
Sub aspect fenologic, porumbul se va afla la infrunzire (11-20 frunze) in toate zonele de cultura si aparitia paniculului (10-40%), indeosebi la hibrizii extratimpurii si timpurii.
Sfecla de zahar isi va continua formarea rozetei de frunze, precum si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (60-100%), iar la cartof se vor semnala cresterea lastarilor laterali (90-100%), imbobocirea si inflorirea (10-100%), precum si formarea/cresterea tuberculilor (10-50%), la soiurile de vara.
In toate plantatiile pomicole, speciile de samburoase timpurii (cires, cais, visin) aflate in faza de maturitate tehnologica se vor recolta in continuare, iar la piersic si prun se vor semnala cresterea fructelor si a lastarilor, precum si infrunzirea. La cele semintoase (mar, par, gutui) se vor inregistra formarea si dezvoltarea rodului, cresterea lastarilor si infrunzirea. In cea mai mare parte a podgoriilor, vita de vie va parcurge infrunzirea si inflorirea, iar la soiurile timpurii de masa, cresterea si dezvoltarea intensa a boabelor.
Conditiile agrometeorologice vor permite desfasurarea lucrarilor de intretinere a culturilor (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare), exceptand zilele cu precipitatii.
Pe acelasi subiect:
- Prognoza agrometeorologică pentru perioada 2 – 8 iulie 2014
- Prognoza agrometeorologică pentru perioada 29 martie – 4 aprilie 2014
- Prognoza meteo pe trei luni: noiembrie, decembrie, ianuarie
- Prognoza agrometeorologică pentru perioada 27 iulie – 2 august 2013
- Prognoza agrometerologică pentru intervalul 11-17 iulie. Vremea în luna iulie