Prognoza agrometeorologică pentru perioada 16 – 22 aprilie 2014

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: ,

Intervalul 16 – 22 aprilie va fi caracterizat de temperaturi normale și precipitații în cea mai mare parte a țării, se arată în buletinul agrometeorologic publicat miercuri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În țară, temperaturile maxime se vor situa între 6…23°C, în vreme ce minimele vor oscila între 0…11°C, în toate zonele de cultură. La nivelul solului, Ttemperatura medie diurnă la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 5…18°C la scara întregii ţări, favorabilă parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare şi răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţării culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr, cartof, etc.).

Secetă pedologică în sudul țării

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, la începutul intervalului cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. Rezerva de apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în Oltenia și Moldova, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei, estul Maramureșului, nordul și sud-estul Dobrogei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică), se va înregistra în Banat, Crișana, pe suprafeţe agricole extinse din Maramureș, Dobrogea, sud- vestul și centrul Transilvaniei, estul Munteniei. În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Oltenia, Moldova, cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, local în sud-estul și centrul Transilvaniei. În Banat, Crișana, Maramureș, pe suprafeţe extinse din Transilvania, sud-estul Munteniei, local în centrul și sud-estul Dobrogei, se va semnala seceta pedologică moderată și puternică.

Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole vor fi în general normale în cea mai mare parte a teritoriului şi mai intense pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizonare cu apă a solului. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi bună la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabă.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă îşi vor continua fazele de înfrăţire (70-100%) şi alungirea paiului (20-100%), totodată fiind posibilă declanşarea înspicării (10-20%), îndeosebi pe unele areale din sudul şi vestul ţării.

În Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Transilvania, la cultura de rapiţă se va semnala înfrunzirea (12-18 frunze), alungirea tulpinii (30-100%) şi apariţia inflorescenţelor (10-70%), îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În cea mai mare parte a plantaţiilor, pomii fructiferi (soiurile extratimpurii şi timpurii de cais, piersic, cires, vişin, prun) vor parcurge înflorirea şi legarea rodului la cais. Speciile pomicole de seminţoase se vor afla la înmugurire, dezmugurire şi înflorire.

sursă date: ANM / meteoromania

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

Abonamente stiri medicale Medic24
FORUM

20.11.2024 - 9:29
Vid spune: Am cativa meri nealtoiti, care produc fructe verzi - galbui, foarte bune, de marime medie si se coc in primele zile de august. Sunt foarte, foarte productivi , producand circa 50 kg /pom matur , insa neajunsul este ca rodesc o data la 2 ani, deoarece din cauza rodului excesiv nu reuseste sa produca lastari de rod pentru anul urmator. Ce se va intampla daca acei meri ii folosesc ca portaltoi??? Pomul altoit rezultat va produce in fiecare an?? De ce ?? raspunde

12.08.2024 - 5:34
Oprea Ana spune: Doresc un număr de tel de la prelucrare mere Băcia raspunde

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde