Produse tradiționale românești: Prunele uscate din Leleasca
Nicoleta Mădălina Stancu P.F.A deține o unitate de producere, deshidratare și ambalare prune uscate. Produsul are denumirea de Prune Uscate de Leleasca.
Pe vremuri comuna Leleasca din județul Olt era cel mai important exportator de prune din Europa. În prezent, la nivelul localității producătorii doresc să se asocieze pentru a recuceri piețele externe.
Cum se obțin prunele uscate la Leleasca
Potrivit informațiilor oferite de producător, prunele uscate sunt ambalate în caserole de 500 și 200 grame. Caserolele conțin prune întregi, cu sâmbure, conținutul de apă fiind de maxim 18 % din cantitatea inițială de apă a fructului crud.
Găsiți producătorul prunelor de Leleasca și pe pagina sa facebook.
Prunele nu conțin aditivi, conservanți, E-uri, deshidratarea acestora fiind făcută într-un interval de 24 ore, în cuptor tradițional din pământ, lemn și cărămidă, la o temperatură între 70 – 80 grade C. Focul în cuptor este alimentat cu lemne dar prunele nu conțin fum, nu sunt afumate ca cele din zona Vrancei.
Prunele uscate de Leleasca au atestat de produs tradițional
Producătorul prunelor uscate a depus, recent, documentația pentru reatestarea ca produs tradițional, potrivit legislației actualizate în domeniu.
Inginerul Florica Bodescu din cadrul Direcției Agricole Județene Olt a declarat pentru Agerpres că producătorul respectă toate condițiile cerute de lege.
„Am verificat în teren condițiile în care sunt obținute prunele uscate și sunt respectate toate condițiile pentru a fi reatestat produsul ca unul tradițional. Prunele sunt deshidratate după metode vechi, deasupra unor sobe încălzite cu lemne, în spații fără fum și nu li se adaugă zahăr sau conservanți. Toate operațiunile, de la cules până la ambalat, sunt executate manual. Producătorul a înregistrat prunele uscate de Leleasca și la OSIM. După această procedură de reatestare va obține și un logo de produs tradițional”, a spus Florica Bodescu conform sursei citate.
Unitatea de producție prune uscate din Leleasca are în prezent o capacitate de producție de 2000 de caserole pe săptămână.

Foto: pruneuscatedeleleasca.ro
Pe acelasi subiect:
- Starea culturilor în județul Olt, iunie 2014
- Olt: Primele tranzacții cu cereale la Bursa Cerealelor din Corabia vor avea loc la toamnă
- Statistici privind agricultura județului Olt
- Produse tradiționale clujene, la târgul din 6-8 iunie
- Produse tradiționale: 30 de producători au primit atestate conform noii legislații
Marina - 14-3-2016, 13:55
Dear Sirs,
I am Marina, the export manager at “ITEX” company. Let me introduce our company. Since 1997 “ITEX” company has been offering its customers a wide range of packaging solutions for retail, cafes, restaurants and catering, manufacturing of various kinds of food. The range of our products covers different needs of our customers in the solid packaging including:
– packaging for fruits and vegetables,
– packaging for various kinds of confectionery products (cake/bisquit boxes);
– packaging for salads (salad bowls);
– packaging for sushi, sauces;
– for other kinds of food.
We produce high quality disposable plastic containers from BOPS (Biaxially oriented polystyrene). Working closely with our customers we are constantly updating and improve the design of our products, as well as develop individual packaging design according to your requirements and needs.
Our logistics and close location to Odessa sea port allow us to supply our products worldwide.
Inviting you to cooperate with our company we guarantee that you will receive the innovative packing design with competitive price. Our up-to-date production technology, high-quality and safety of input materials allow us to ensure this.
If you have any interest in our proposition – I can send you our product range. Thank you for your attention!
Best regards,
Marina Mekaeva