Producatorii scumpesc carnea de pui
O mica parte din proiectele europene depuse de avicultori au primit finantare integrala, iar acestia se confrunta cu dificultati financiare.
Criza financiara nu a ocolit industria romaneasca a carnii de pui si asa destul de incercata in ultimii ani de „valurile” succesive de gripa aviara. Chiar daca nu se pot plange ca le-au scazut vanzarile, patronii din domeniul avicol au alte probleme pe cap, cum ar fi lipsa lichiditatilor, preconizata scumpire a furajelor, probabila pierdere a subventiilor primite de la stat si blocarea accesului la fondurile europene.
Daca lipsa lichiditatilor poate fi pusa si pe seama crizei economice, in cazul blocarii accesului la fondurile europene vina le apartine si autoritatilor. Doar o parte infima din proiectele depuse de catre firme anul trecut la agentiile judetene pentru interventie si plati in agricultura au primit finantarea integrala, lucru care pune companiile in situatii foarte dificile. Practic, acestea sunt nevoite sa plateasca singure impumuturile luate de la banci pentru inceperea investitiilor, pentru ca nu au mai primit transele de finantare din bani europeni. Acest blocaj nu afecteaza doar afacerile din domeniul avicol, ci pe toate cele din agricultura.
Citeste mai mult in Romania Libera
Pe acelasi subiect:
- Prețul cărnii de pui: Cu cât se mai vinde puiul la poarta fermei în 2014
- De Crăciun, mulţi români preferă carnea de pui
- Horoi, Agricola Bacau: După eliminarea subvenţiilor, de la 1 ianuarie 2010, producătorii români de carne de pui au rămas singuri într-un război inegal cu producătorii de dincolo de graniţe
- Curierul National: Carnea de pui s-ar putea scumpi cu 25% până în vară
- Ziarul Financiar: Avicod Codlea crede ca apetitul consumatorilor pentru carnea de pui nu a fost taiat de criza