Preţurile alimentelor de bază au crescut cu 20-40% în opt luni
Produsele alimentare de bază s-au scumpit în perioada iulie 2010 – februarie 2011 cu 20-40% arată indicele ZF care a fost calculat pe baza preţurilor din hipermarketurile din Capitală.
ZF a selectat 15 produse cărora le urmăreşte preţul din 2008 până în prezent, odată la şase luni, în aceleaşi hipermarketuri din capitală, Carrefour Orhidea şi Real Afi Cotroceni.
Aceste produse au fost alese pentru că regăsesc cel mai des în coşul de cumpărături al românilor. În calcului acestui indice ZF a ales pentru fiecare categorie de produse un anumit brand, bine poziţionat din punctul de vedere al cotei de piaţă, produs de unul din jucătorii din top cinci pe categoria respectivă.
Astfel un kilogram de făină Băneasa (1 kilogram) costă 2,8 lei în februarie, cu 41,4% mai puţin decât în iulie 2010. În cazul Zahărului Lemarco (1 kilogram) preţul a crescut în aceeaşi perioadă de la 3,28 la 4,295 lei, o majorare de 30,9%.
Citeşte mai mult în Ziarul Financiar
Pe acelasi subiect:
- Ieftinirea alimentelor a ținut inflația în frâu, susțin datele prezentate INS
- Evoluția prețului cerealelor și produselor agricole în 2013-2014, potrivit BNR
- De ce plătesc românii cel mai scump zahăr din estul Europei
- Alimentele care se apropie de sfârșitul perioadei de valabilitate trebuie să fie mai ieftine cu până la 70%
- Retailerii cer fiscalitate redusă la alimente