Preţul alimentelor a împins spre sărăcie 44 milioane de oameni – susţine Banca Mondială
Majorarea preţului alimentelor a împins spre sărăcie aproximativ 44 milioane de oameni în ţările în curs de dezvoltare din iunie 2010, a avertizat marţi Banca Mondială, transmite AFP.
Costurile alimentelor continuă să crească aproape de nivelul din 2008, când majorarea preţului alimentelor şi ţiţeiului au avut un impact devastator asupra săracilor, a apreciat Banca Mondială.
‘’Preţul alimentelor la nivel mondial creşte la un nivel periculos şi ameninţă zeci de milioane de oameni săraci din întreaga lume. Deja preţurile ridicate au împins spre sărăcie milioane de oameni şi îi afectează pe cei mai vulnerabili, care cheltuie mai mult de jumătate din venitul lor pe alimente’’, a declarat Robert Zoellick, preşedintele Băncii Mondiale.
Conform ultimului index al preţului alimentelor publicat de Banca Mondială, preţurile au crescut cu 15% între octombrie 2010 şi ianuarie 2011.
Şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunţat la începutul acestei luni că preţurile alimentelor pe plan mondial au ajuns în ianuarie la un nivel record.
Pentru a şaptea lună consecutiv, indicele lunar al FAO, care măsoară modificările de preţ ale unui coş de produse, inclusiv cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr, a înregistrat luna trecută o valoare record de 230,7 puncte, faţă de 223,1 puncte în decembrie 2010. Este cel mai ridicat nivel de la publicarea acestui indice în 1990, depăşind valoarea record de 224,1 înregistrată în iunie 2008, care a provocat revolte în unele state, din cauza preţului ridicat al alimentelor.
Seceta severă din 2010 de la Marea Neagră, ploile puternice din Australia şi vremea nefavorabilă din Argentina, precum şi o anticipare a majorării cererii după tulburările din Africa şi Orientul Mijlociu au dus la creşterea record a preţului cerealelor.
ramona - 24-6-2011, 10:51
este normal sa se intample asa cand hrana este cea mai importanta afacere la nivel mondial.
este culmea mizeriei umane ca unele regiuni sa se imbuibe si sa mai si arunce, iar in altele sa se moara la propriu de foame.
halal civilizatie!