Presedintele Basescu cere reexaminarea Legii privind camerele pentru agricultura

| Actualitate, Politici agricole | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

Presedintele Traian Basescu cere Parlamentului reexaminarea Legii privind camerele pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala, deoarece acestea, desi sunt ONG-uri, au atributii similare unei institutii ale statului, iar finantarea lor de la bugetul de stat, fie si partial, este neavenita.

Seful statului cere eliminarea articolului 21 lit. f) al Legii, care prevede ca finantarea aparatului tehnic operational se asigura, printre altele, din resurse obtinute de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Presedintele considera inoportuna finantarea de la bugerul de stat a unor entitati cu caracter privat, care au posibilitatea de autofinantare si de a infiinta societati comerciale, generatoare de profit, se arata in cererea trimisa la Parlament.

De asemenea, presedintele reclama si existenta in lege a unei prevederi care spune ca resursele financiare necesare primelor alegeri pentru camerele agricole zonale se asigura de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

„Consideram ca nu este firesc ca organizarea unor alegeri in cadrul unei organizatii neguvernamentale sa se realizeze din fonduri alocate de la bugetul de stat, astfel ca solicitam eliminarea dispozitiilor art. 27 din cuprinsul legii”, scrie Basescu Parlamentului.

„Aspectele de mai sus atrag modificarea cheltuielilor Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale aprobate prin buget. Potrivit art. 15 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice in cazurile in care se fac propuneri de elaborare a unor proiecte de acte normative a caror aplicare atrage micsorarea veniturilor sau majorarea cheltuielilor aprobate prin buget, trebuie sa se prevada si mijloacele necesare pentru acoperirea minusului de venituri sau cresterea cheltuielilor.

In acest scop, Guvernul, prin ordonatorii principali de credite si Ministerul Finantelor Publice, va elabora fisa financiara, care se ataseaza la expunerea de motive. Prezenta lege nu indeplineste conditiile prevazute de art. 15 al Legii nr. 500/2002”, avertizeaza presedintele.

Traian Basescu mai sustine ca prin capitolul V al actului normativ camerele agricole au ca atributii avizarea scoaterii din circuitul agricol a terenurilor arondate colegiilor, avizarea taierii copacilor din afara fondului forestier, certificarea calitatii de producator agricol etc, care nu sunt „similare acelora unei institutii publice sau unei autoritati a statului”, fiind astfel inoportuna exercitarea lor de catre o organizatie neguvernamentala.

„Prin urmare, consideram necesara eliminarea dintre atributiile camerelor agricole a acelora care intra in sfera de competenta a unor institutii ori autoritati publice”, se mai arata in cererea de reexaminare a presedintelui.

O alta prevedere pe care presedintele o considera neavenita este cea care stipuleaza ca „aparatul tehnic operational al camerelor agricole se constituie prin preluarea partiala a resurselor umane de la unitati din subordinea, coordonarea sau autoritatea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, salarizarea acestora urmand a fi similara functionarilor publici”.

„Avand in vedere caracterul de organizatie neguvernamentala si nu de institutie sau autoritate publica, al camerelor agricole, consideram ca aparatul tehnic operational al acestora se poate constitui prin selectionarea personalului in mod liber de pe piata muncii, nefiind necesara prevederea referitoare la preluarea de resurse umane de la institutiile ori autoritatile publice.

Astfel, propunem eliminarea prevederilor referitoare la preluarea personalului de la unitati din subordinea, coordonarea sau autoritatea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si, pe cale de consecinta, si a dispozitiilor legate de salarizarea aparatului tehnic al camerelor agricole la nivelul functionarilor publici, nivelul acesteia urmand a ramane la latitudinea angajatorului”, mai noteaza cererea de reexaminare.

La final, presedintele aminteste ca Senatul a respins propunerea legislativa, iar Guvernul Romaniei nu a sustinut adoptarea acestui proiect de lege. Legea privind infiintarea camerelor pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala a fost initiata de parlamentariPSD, printre care si Victor Surdu, cel mai cunoscut sustinator al acesteia.

  1. george - 20-7-2010, 18:19

    Apreciez in cel mai inalt grad meritul D-lor Valeriu Tabara si Victor Surdu in sustinerea constanta a Legii privind infiintarea Camerelor agricole asa cum arata ea in forma initiala, adica cea cu finantare bugetara…Sper ca domniile lor si colegii din Parlament vor avea puterea de a lupta pentru mentinerea in textul legii a prevederii privind finantarea de la buget a acestor noi si necesare entitati agricole…Acum aceasta lege este intoarsa in Parlament (prin decizia presedintelui tarii, care le asimileaza unor ONG-uri)) pentru a fi modificata in sensul scoaterii din continutul ei a prevederii privind sustinerea financiara de la bugetul de stat a acestor structuri institutionale…Aceasta decizie prezidentiala condamna Camerele agricole la pieire , deoarece e greu de identificat surse de finantare alternative celor bugetare…Acum mingea este in terenul Parlamentului care trebuie sa hotarasca forma sub care va reveni legea la presedentie pentru promulgare…O gandire sanatoasa ar fi aceea ca legea, dupa redezbaterile parlamentare, sa apara in fata presedintelui cu doua amendamente si anume:
    1. Definirea Camerelor agricole ca institutii publice cu finantare integrala de la buget ;
    2. Renuntarea la acel asa-zis Consiliu de administratie caruia eu nu-i vad rostul(prin aceasta masura s-ar diminua mult cheltuielile cu personalul angajat si s-ar evita impunerea unei conduceri autocrate si identificarea Camerelor cu niste ONG-uri.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde