Pomicultura: forme de coroana si taieri in livezile superintensive

| Actualitate | de

Etichete: , , ,

In livezile superintensive forma de coroana promovata de Statiunea Voinesti a fost „scheletul arcuit”. Pentru obtinerea acestei forme se folosesc vergi de un an, care, dupa plantare, se scurteaza la 50 – 55 cm de la nivelul solului, scrie inginerul Gheorghe Petre.

Lastarii care se formeaza se lasa sa creasca fara nici o interventie pana in luna august, cand cei cu lungimea de peste 50 – 60 cm se arcuiesc de o parte si de alta, de-a lungul randului, legandu-se de prima sarma a spalierului. Lastarul de prelungire a trunchiului se poate arcui pe sarma a 2-a daca are lungime suficienta.

In anul urmator, lastarii care se formeaza pe ramurile arcuite se leaga de sarma a II-a a spalierului, de prima sarma sau chiar unele de altele. Operatiunea de arcuire se repeta si in anii 3 si 4 dupa plantare, perioada in care inaltimea gardului ajunge la nivelul de 1,5 – 1,8 m.

Din anii 4 – 5 dupa plantare se incep si operatiunile de taiere a ramurilor de rod, care au rodit 3 – 4 ani.
In livezile superintensive cu rezultate bune s-a utilizat si forma de coroana “fusul olandez” (fusul zvelt, fusul subtire, Slender Spindle).

Pomul condus sub aceasta forma prezinta trunchiul de 30 – 40 cm, care se continua cu un ax puternic conicizat si cu profil in zig-zag, ca urmare a substituirii repetate a axului, printr-o ramura laterala, ce tinde spre verticala.

Coroana are etajul inferior cu 3 – 4 ramuri de schelet, iar pe ax se insera 15 – 30 ramuri laterale, dispuse fara o ordine anume de repartizare, inclinate sub un unghi de crestere de 40 – 50°.

In ansamblu, inaltimea pomilor la ambele forme de coroana nu depaseste 1,8 – 2,0 m, iar latimea gardului fructifer 1,2 – 1,5 m, astfel ca toate lucrarile se executa de pe sol, fara a necesita folosirea scarilor.

Taierile din perioada de rodire constau, in principal, din operatiuni de rarire si scurtare, efectuate in faza de repaus a vegetatiei pomilor.

Prin taierile de rarire se urmareste realizarea unei coroane cat mai bine luminate, creand in acest fel conditii pentru intensificarea culorii fructelor si patrunderea solutiei la efectuarea tratamentelor fitosanitare.

Scurtarea trebuie sa se execute nu numai la ramurile schelet din coroana, fiind necesar sa se insiste, in mod deosebit, asupra ramurilor fructifere, care au dat mai multe recolte, si la vetrele de rod imbatranite.

La pomii din livezile superintensive cresterile anuale nu se scurteaza, indiferent de lungime, ele se raresc cand indesesc coroana.

Se are totusi in vedere eliminarea cresterilor anuale foarte viguroase si cu pozitie verticala. Pentru o rodire si o repartizare a productiei de fructe pe toata inaltimea gardului fructifer, trebuie sa se efectueze, incepand cu anul 6 – 7 dupa plantare, taieri severe de echilibrare a vegetatiei, care de la aceasta varsta tinde sa se deplaseze catre partea superioara a coroanei pomilor.

In plantatiile superintensive rezultate bune dau taierile de vara aplicate in lunile iulie – august (asa-zise taieri in verde).
Taierile in verde se fac cu scopul de a asigura cat mai multa lumina in coroana pomilor pentru a favoriza un colorit mai intens la soiurile de culoare rosie.

Totodata, aceste taieri usureaza efectuarea taierilor din perioada de repaus (taieri in uscat).
La taierile de vara se elimina lastarii care indesesc coroana, cei cu pozitie verticala si mai vigurosi.
Acestia se elimina de la inel, nu se scurteaza.

Tratamentele fitosanitare se aplica la avertizare, la fel ca si la plantatiile intensive.
In livezile superintensive, la soiurile si portaltoii rational stabiliti, cu conditia aplicarii integrate a tuturor masurilor agrotehnice, se obtin productii inca din anul al doilea dupa plantare.

Sistemul superintensiv se recomanda a fi extins, atat pe suprafetele mari, cat si pe cele mici, datorita eficientei economice ridicate, cat si pentru faptul ca permite adaptarea rapida a sortimentelor si tehnologiilor, in concordanta cu cerintele consumului si nivelul tehnic general in continua crestere.

Autor: Dr. ing. Gheorghe PETRE

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde