Piaţa de flori, între afacere şi pasiune

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete:

Petre Maldarescu şi învăţătorul Ion Bănu au devenit, în 1967, primii cultivatori de floare de colţ din România. Puiu Tiron este un pensionar din Sinaia care cultivă la rândul lui floare de colţ, fără a avea studii de horticultură.Daniel Bujor, maramureşean întors din Statele Unite, a pus pe picioare una din cele mai moderne pepiniere de afin din ţara noastră, deşi nu are diplomă de agronom. Toţi aceşti oameni au reuşit să realizeze ceva în domeniul plantelor cu ajutorul unui singur lucru: pasiunea.

Sunt relativ puţini cei cu adevărat pasionaţi de plante, dar îi recunoşti uşor. Sunt cei care îşi umplu până la refuz balcoanele şi ferestrele cu ghivece, care ar da şi ultimul ban pentru achiziţia unei specii rare. Pot fi numiţi colecţionari, dar sunt mai mult decât atât. Ei citesc cărţi şi reviste de specialitate, sunt la curent cu ultimele descoperiri în domeniu şi cunosc piaţa de flori mai bine decât oricine.

Se organizează în grupuri pentru a discuta între ei, fondează asociaţii, fac schimburi de plante cu alţi pasionaţi din străinătate. Nu de puţine ori pun mână de la mână şi comandă en-gros seminţe sau plante la ghiveci, pentru a beneficia de reduceri de preţ sau pentru a putea efectua importuri semnificative ca volum.

Comunicare şi deschidere

Din ce în ce mai mulţi par prinşi de acest “virus” şi pot să afirm cu mâna pe inimă că ei vor ajunge să “facă piaţa”. Datorită deschiderii pe care o oferă noile tehnologii de comunicaţie, un pasionat de plante din Bucureşti poate intra cu uşurinţă în legătură cu o pepinieră din India, bunăoară. El se poate specializa în colecţii de plante exotice specifice Asiei de Sud, iar de aici până la a-şi deschide primul magazin de specialitate mai rămâne un singur pas.

Colecţionarii de plante şi piaţa florilor din România

Clienţi sunt? Eu spun că da, luând în considerare piaţa imobiliară. Peste tot se construiesc locuinţe iar oamenii devin din ce în ce mai pretenţioşi. Puţini îşi mai doresc să locuiască într-o garsonieră sau într-un apartament cu două camere.

Cei mai mulţi tânjesc după vile şi case de vacanţă, dar nici apartamentele cu terasă nu sunt de lepădat. Standardul de viaţă creşte şi, odată cu el, în habitat îşi fac apariţia din ce în ce mai multe flori, din ce în ce mai multe specii rare. Cine ar fi visat, în urmă nu cu mulţi ani, o sufragerie cu palmieri, orhidee, dafini sau măslini. Iată că astăzi toate aceste specii au devenit obişnuitele târgurilor de grădinărit iar altele, din ce în ce mai multe, intră an de an la capitolul noutăţi.

Firme producătoare sunt puţine, să le numeri pe degete. Cine are puţină experienţă în economie să se uite la cifrele lor de afaceri, pe ultimii ani. Asta înseamnă că piaţa cere şi încă mai este loc.

Colecţionarii de astăzi, veşnic abonaţi ai florăriilor şi magazinelor, au nevoie de un singur pas pentru a deveni, la rândul lor, producători. Au nevoie de curaj, de un strop de nebunie şi de ceva noroc.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde