Peste 800 de mii de mici fermieri riscă să dispară după eliminarea cotelor de lapte din 2015

| Politici agricole | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , , ,

cota-de-lapte Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, membru în comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European a interpelat Comisia Europeană cu privire la strategia pentru a salva peste 800 de mii de mici fermieri care riscă să dispară, după eliminarea cotelor de lapte din 2015.

“Atrag atenţia că există riscul ca micii fermieri din sectorul laptelui să dispară după 2015! Împreună cu alte state membre, România a solicitat prelungirea cotelor de lapte după 2015, dar această măsură a fost respinsă. La 31 decembrie 2013 expiră și procesarea laptelui neconform, iar Comisia Europeană nu mai acceptă încă o prelungire”, se arată în interpelarea eurodeputatului PSD.

În răspunsul dat, Comisia Europeană, prin vocea comisarului pentru Agricultură, Dacian Cioloș, arata că, prin introducerea cotelor pentru lapte, sectorul produselor lactate a fost restructurat pentru obținerea unor unități de producție mai viabile din punct de vedere economic.

În ultimii 10 ani, aproape 50% din fermierii producători de lactate și-au încetat activitatea, iar producția a fost preluată de alții.

Pe lângă ceea ce a fost deja prevăzut în propunerile legislative pentru PAC, Comisia desfășoară în prezent un studiu suplimentar pentru a obține o analiză prospectivă privind cea mai probabilă evoluție a sectorului laptelui bazată pe punctul de vedere al unui număr de experți independenți, având în vedere eliminarea în viitor a cotelor.

Unul dintre cele două subiecte principale incluse în acest studiu este „producția durabilă de lapte, inclusiv dimensiunea sa teritorială”, concentrându-se asupra rolului pe care îl are sectorul laptelui în menținerea unor comunități rurale dinamice, în special în zonele cele mai fragile.

Contractantul are sarcina de a identifica regiunile expuse riscurilor, de a descrie elementele care pot sprijini dezvoltarea durabilă a sectorului, inclusiv dimensiunile sale economice și teritoriale și de a propune măsuri adecvate în acest sens, se arată în răsunsul dat europarlamentarului PSD, Viorica Dăncilă.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde