Peste 800 de mii de mici fermieri riscă să dispară după eliminarea cotelor de lapte din 2015

| Politici agricole | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , , ,

cota-de-lapte Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, membru în comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European a interpelat Comisia Europeană cu privire la strategia pentru a salva peste 800 de mii de mici fermieri care riscă să dispară, după eliminarea cotelor de lapte din 2015.

“Atrag atenţia că există riscul ca micii fermieri din sectorul laptelui să dispară după 2015! Împreună cu alte state membre, România a solicitat prelungirea cotelor de lapte după 2015, dar această măsură a fost respinsă. La 31 decembrie 2013 expiră și procesarea laptelui neconform, iar Comisia Europeană nu mai acceptă încă o prelungire”, se arată în interpelarea eurodeputatului PSD.

În răspunsul dat, Comisia Europeană, prin vocea comisarului pentru Agricultură, Dacian Cioloș, arata că, prin introducerea cotelor pentru lapte, sectorul produselor lactate a fost restructurat pentru obținerea unor unități de producție mai viabile din punct de vedere economic.

În ultimii 10 ani, aproape 50% din fermierii producători de lactate și-au încetat activitatea, iar producția a fost preluată de alții.

Pe lângă ceea ce a fost deja prevăzut în propunerile legislative pentru PAC, Comisia desfășoară în prezent un studiu suplimentar pentru a obține o analiză prospectivă privind cea mai probabilă evoluție a sectorului laptelui bazată pe punctul de vedere al unui număr de experți independenți, având în vedere eliminarea în viitor a cotelor.

Unul dintre cele două subiecte principale incluse în acest studiu este „producția durabilă de lapte, inclusiv dimensiunea sa teritorială”, concentrându-se asupra rolului pe care îl are sectorul laptelui în menținerea unor comunități rurale dinamice, în special în zonele cele mai fragile.

Contractantul are sarcina de a identifica regiunile expuse riscurilor, de a descrie elementele care pot sprijini dezvoltarea durabilă a sectorului, inclusiv dimensiunile sale economice și teritoriale și de a propune măsuri adecvate în acest sens, se arată în răsunsul dat europarlamentarului PSD, Viorica Dăncilă.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde