Peste 3000 de hectare de culturi energetice au fost subvenționate anul trecut
Șeful Direcţiei Strategii din Ministerul Agriculturii, Elena Tatomir, a menționat recent că anul trecut au beneficiat de plata unică pe suprafață peste o sută de fermieri care au înscris la APIA o suprafață totală de 3.130 de hectare cultivate cu plante energetice non-agricole.
„Fermierii ar trebui să acorde o atenţie deosebită dezvoltării valorificării biomasei din agricultură, înfiinţării de culturi energetice non-agricole, dar şi dezvoltării de unităţi capabile să valorifice aceste resurse regenerabile de energie. MADR sprijină acest domeniu, acordând sprijin financiar fermierilor, conform cadrului legal oferit de Politica Agricolă Comună”, a precizat Elena Tatomir, potrivit Agerpres.
Aceasta a menționat în ultima perioadă în România „au prins” culturi precum Salix, Miscanthus, Cinnara, Populus sau camelină (plantă uleioasă din familia rapiței, cultivată pentru obținerea de biodiesel).
„Considerăm că tot acest potenţial de biomasă va fi şi o sursă importantă de biocarburanţi de generaţie a doua, precum şi pentru alte energii, evident cu respectarea condiţiilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Viitorul nu este doar al agriculturii, ci şi al energiilor regenerabile şi, de aceea, ar trebui gândite strategii care să echilibreze producţia de culturi agricole cu cea de energii regenerabile, astfel încât să nu fie făcute una în detrimentul celeilalte”, a adăugat aceasta, potrivit aceleiași surse.
Pe acelasi subiect:
- România are nevoie de un plan strategic privind exploatarea energiei obținută din biomasă
- Președintele unui partid acuză că „subvențiile s-au îndreptat aproape în totalitate spre fermierii înregimentați politic”
- Producerea de biomasă, o oportunitate pentru agricultura României
- Biomasă, biogaz și cogenerare 2014 – eveniment pentru specialiștii din agricultură și energie
- Subvenții 2014: APIA estimează plăți de 2,5 mld euro către fermieri în 2014