Orzul e culcat, rapița nu mai are flori… anul ăsta ies pe un mare minus!

| Starea culturilor, Vegetal | de

Actualizat: 15 mai 2014

Etichete: ,

Deși la sfârșitul lunii aprilie declarațiile oficialilor din Minister erau optimiste, secretarul de stat Daniel Botănoiu spunând că la acea dată 70% dintre culturi erau în stare bună, ploile și grindina de la începutul lunii mai au produs daune semnificative în cultura mare cât și legumicultorilor cărora, în unele regiuni, le-au distrus solariile.

baltiri-rapita-2014

Pe forumurile de specialitate apar zilnic informații și imagini despre starea culturilor agricole, pagubele fiind evidente. Mulți fermieri au fost nevoiți să amâne semănatul la porumb și floarea soarelui peste epoca optimă, datorită precipitațiilor abundente. În unele cazuri, aceștia au fost nevoiți să întoarcă porumbul abia răsărit sau păioasele de toamnă afectate de grindină și băltiri.

„Orzul e culcat, rapița nu mai are flori, porumbul e rupt, floarea e ruptă… Anul asta ies pe un mare minus”, spune Alex D. pe forumul de specialitate Tehnologii agricole.

Mii de hectare cultivate sunt afectate de inundații

Doar în județul Vâlcea, datele Direcției Agricole arată că peste o mie de hectare au fost afectate de ploile abundente. Reprezentanții instituției vor propune „amnistia fiscală” pentru fermierii ale căror culturi au fost calamitate.

„Suprafața totală afectată de inundațiile din ultimele trei săptămâni, în județul Vâlcea, se ridică la 1000,37 hectare. Cele mai multe culturi compromise au fost înregistrate la nivelul grâului și porumbului. Asta înseamnă 479,87 hectare de porumb distruse și 318,97 hectare de grâu. Alte culturi compromise de inundații s-au înregistrat la ovăz — 83 hectare, la plante furajere — 22,4 hectare, pășuni — 85,5 pășuni, titricale (hibrid de grâu și secară) — 5 hectare, fânețe 3,45 hectare. Și la legume avem 6,13 hectare. Este evident că aceste pagube, a căror valoare estimativă se ridică la 1663,89 mii lei, se vor reflecta din păcate, în prețul produselor (…) Am să propun, după o discuție și cu celelalte conduceri ale direcțiilor agricole din țară, să se aplice și în acest an acea amnistie fiscală pentru fermierii ale căror suprafețe agricole au fost afectate în proporție de 30%. Așa a fost în anul 2013, poate că va fi elaborat un act normativ, astfel încât să se aplice anual această facilitate fiscală”, a precizat pentru Agerpres directorul DAJ Vâlcea, Marin Cernătescu.

Potrivit sursei citate, suprafețele afectate au fost înregistrate în 17 localități, majoritatea situate în sudul județului Vâlcea, cu precădere în partea de sud-vest.

Ploile vor continua și în perioada următoare

Datele meteo arată că ploile vor continua la nivelul întregii țări. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o avertizare Cod Portocaliu de ploi abundente și instabilitate atmosferică, valabilă în nouă județe până joi noapte.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 14 mai, ora 16,00 — 15 mai, ora 02,00, în județele Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea ploile vor avea caracter torențial și se vor cumula local peste 60 — 70 l/mp.

De asemenea, au fost emise atenționări cod galben de ploi însemnate și instabilitate atmosferică valabile în 26 de județe începând de marți seară.

Astfel, până miercuri la ora 12,00, un număr de opt județe din sud-vestul țării vor intra sub atenționare de vreme rea care se va extinde apoi, de miercuri la prânz până joi după-amiază la ora 18,00 în 26 de județe.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta în cea mai mare parte a țării prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat căderi de grindină.

Atenționarea Cod Galben este valabilă în Banat, Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei, precum și în vestul și sudul Transilvaniei, unde cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde