O afacere hunedoreană sănătoasă, sucul de mere integral
Fraţii Daniel şi Ştefan Barbu, din Băcia, sunt singurii producători din Vestul României specializaţi pe fabricarea de suc natural de mere integral. Mica fabrică dispune de un utilaj adus din Germania care are proprietatea că poate fi relocat în livezi, aproape de sursa de materie primă.
„Produsul final nu conţine conservant sau zahăr. Merele ajung prima data într-un bazin cu apă unde sunt spălate prin rotaţie, apoi sunt preluate de un soi de instalaţie în spirală, care le urcă sus unde sunt tocate, apoi cad în prese şi sunt stoarse la rece. Utilajul colecteaza seva şi aruncă drevele”, explică Ştefan Barbu.
Esenţial în această afacere este modul în care se păstrează sucul obţinut. Firma dispune de un sistem special de imbuteliere in vid. Sucul este îmbuteliat în nişte pungi speciale, sterile, în care, după desigilare sucul poate sta fără să se deterioreze 30 de zile. “Pungile au un sistem de robinet cu vacuum, astfel încât aerul nu pătrunde la sucul de mere în timpul golirii recipientului”, explică Ştefan Barbu.
In final, pungile cu suc sunt ambalate în cutii de carton pentru ca vitamina C conţinută de acest lichid să nu se distrugă sub acţiunea razelor solare.
Dacă în 2005, anul primei producţii de suc de mere, firma a vândut 5 tone de produs, în 2009 producţia a atins o cota limită de 60 de tone. “Afacerea cu suc de mere este la un punct în care este esenţial să o trec la alt nivel de dezvoltare. Adică să devină o activitate permanentă din activitate sezonieră şi să cresc şi mai mult capacitatea de producţie pentru a putea onora comenzile pe care mi le cer supermarketu-rile. Acesta a fost pasul în care m-am gândit să apelez la fondurile europene”, spune Ştefan Barbu, pentru Adevarul.