Noutăți legislative în industria laptelui

| Industria laptelui, Procesare | de

Etichete: ,

În Ședința Guvernului din data de 28 mai 2014, a fost adoptat Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 297/2013 privind stabilirea relaţiilor contractuale din sectorul laptelui şi al produselor lactate, precum şi recunoaşterea organizaţiilor de producători din sectorul laptelui şi al produselor lactate.

Având în vedere că până în prezent exista o problemă de repartiție a prețului de la un capăt la altul al filierei laptelui, situație care afectează în special prețurile de la poarta fermei, care, în general, nu cresc în funcție de costurile de producție din ce în ce mai ridicate, a fost elaborat acest proiect.

A fost luat în considerare și faptul că puterea de negociere a producătorilor de lapte față de unitățile de prelucrare a produselor lactate este redusă, aceștia nefiind cuprinși în organizații reprezentative care să poată negocia în mod colectiv clauzele contractelor, în special prețurile cu o fabrică de produse lactate, pentru producția totală sau parțială a membrilor lor.

Se consideră că utilizarea unor contracte scrise care respectă anumite condiții de formă, încheiate înainte de livrare, conținând elemente de bază, ar putea contribui la consolidarea responsabilității operatorilor din lanțul produselor lactate, la ameliorarea repartiției prețurilor și la adaptarea ofertei la cerere, precum și la evitarea anumitor practici comerciale neloiale.

De asemenea, se impune reglementarea recunoașterii organizațiilor de producători constituite numai din agricultorii producători de produse lactate sau asociațiilor acestora, care să negocieze în mod colectiv clauzele contractelor, mai ales prețurile, astfel încât să se asigure agricultorilor din sectorul produselor lactate un nivel de trai echitabil, puterea lor de negociere față de unitățile de prelucrare a produselor lactate ar trebui să fie consolidată, ceea ce ar trebui să ducă la o repartizare mai echitabilă a valorii adăugate de-a lungul lanțului de aprovizionare.

Prin acest Proiect se creează cadrul juridic pentru elaborarea normelor tehnice de implementare a prezentei hotărâri referitoare la condițiile specifice care trebuie îndeplinite de organizațiile de producători din sectorul laptelui și al produselor lactate/asociațiile organizațiilor de producători în relațiile contractuale, precum și la criteriile tehnice necesare recunoașterii acestora în vederea negocierilor prevăzute prin Regulamentul (UE) nr.1308/2013.

Totodată, se reglementează dispozițiile necesare pentru a asigura faptul că statul membru transmite Comisiei Europene informații în ceea ce privește negocierile contractuale, recunoașterea organizațiilor de producători, a asociațiilor acestora, precum și relațiile contractuale în sectorul laptelui și al produselor lactate.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură elaborează procedurile de recunoaştere, monitorizare şi retragere a recunoaşterii, modelul avizului de recunoaștere, formularistica necesară recunoașterii, precum de transmitere a informărilor pe care trebuie să le facă organizațiile de producători/asociațiile organizațiilor de producători recunoscute.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde