Motivul declinului suprafețelor cultivate cu cartofi în România

| Vegetal | de

Etichete: ,

cartofi-cultura-cartofilor-suprafata-cultivata-cu-cartofi

Importurile masive de cartofi și lipsa irigațiilor au contribuit la scăderea an de an a suprafeței cultivate cu cartofi în România.

Ioan Benea, președintele Federației Naționale Cartoful, spune că în timp ce producătorii de cartofi din țări precum Germania, Polonia și Franța sunt sprijiniți și primesc subvenții importante, cultivatorii români se luptă cu importurile nedeclarate și cu imposibilitatea irigării culturilor, în condițiile în care într-un an secetos nu își mai pot recupera nici măcar cheltuielile de înființare și întreținere a culturii.

Reprezentantul cultivatorilor a declarat pentru Agerpres că dacă nu vor fi luate măsuri, marii cultivatori de cartof vor ieși de pe piață.

„Această cultură trebuie susținută pentru că altfel dispare în câțiva ani. Nu mă refer la micii producători care vor cultiva pentru gospodăria proprie, ci la marii cultivatori de cartof. Nu mai putem cultiva cartofi fără a avea sistem de irigații pentru că este o plantă care are nevoie de apă. În continuare se fac importuri masive de cartofi din Germania, Polonia, Franța și din alte țări unde această cultură este subvenționată, fără documente și fără taxe vamale și de aceea prețul la noi pe tarabă este mai mic decât al cartofului autohton. Pentru înființarea unui hectar, un fermier de la noi cheltuie între 1.500-2.500 de lei, iar pentru un hectar de cartof pentru sămânță 3.000 de lei. Dacă vremea este secetoasă recolta obținută de pe un hectar nu acoperă cheltuielile”, a declarat Ioan Benea pentru Agerpres.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, suprafața cultivată cu cartofi a scăzut de la 270.000 de hectare înregistrate în 1989 la 41.000 hectare anul trecut.

Agromonitor vă prezintă mai jos evoluția producției medii de cartof la hectar, potrivit datelor INS. Iată reprezentarea vizuală a efectului secetei din 2012 asupra producției de cartofi românești.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde