Model proiect pomicultura: Infiintarea unei ferme pomicole in comuna Aricestii Zeletin, judetul Prahova
In comuna Aricestii Zeletin exista deja o ferma pomicola in suprafata de 180 ha, prin prezentul proiect s-a propus extinderea ei pe 300 ha. Sursa de finantare a acestui proiect va fi asigurata prin parteneriat public-privat: Consiliul Local concesionand terenul necesar realizarii investitiei, partenerul urmand sa realize investitia din surse proprii sau atrase.
Directiile strategice ale proiectului „Infiintarea unei ferme pomicole in comuna Aricestii Zeletin”:
- cresterea contributiei la dezvoltarea complexa, armonioasa si durabila a zonei rurale;
- construirea, dezvoltarea si modernizarea serelor legumicole in concordanta cu tendintele pe plan international;
- crearea de noi locuri de munca;
- stimularea si sprijinirea producatorilor agricoli pentru înfiintarea de adevarate exploatatii agricole si de organizatii profesionale;
- îmbunatatirea structurii culturilor agricole, pentru eficienta maxima în folosirea conditiilor pedoclimatice, satisfacerea cerintelor pietii interne si externe, precum si pentru cresterea profitabilitatii agricultorilor;
- dezvoltarea agriculturii, industriei alimentare si silviculturii, în concordanta cu regulile de protectie a mediului înconjurator;
- îmbunatatirea legislatiei pentru atragere, în mai mare masura, a investitorilor straini;
- atingerea treptata, dar în ritm sustinut, a parametrilor minimali de performanta, în vederea integrarii în structurile uniunii europene.
Realizarea acestor programe este de lunga durata, în care autoritatea locala va trebui sa se implice profund prin atragerea de resurse financiare si prin acordarea unor facilitati investitorilor.
Tot autoritatea locala va trebui sa aiba un rol major prin popularizarea programelor de investitii acordate tarii noastre de la Uniunea Europeana, programe de finantare care vizeaza acest sector.
Simi - 25-2-2011, 21:22
Astfel de programe ar trebuii sa aiba loc la scara nationala.Puterea exemplului trebuie sa fie cea mai buna metoda de extindere a acestor actiuni.
florin - 10-3-2011, 14:57
mi se pare o idee foarte buna, cu atat mai buna ar fi daca s-ar incerca sa se faca si scoli specializate in domeniile agricole cu obiect preponderent practic, deoarece pana cum au iesit numai studenti care nu stiu absolut nimic practic, iar teoretic daca nu lucreaza imediat dupa ce termina facultatea in mai putin de 6 luni uita si putinul invatat!
ar fi bine sa mai prezentati modele de proiecte pentru ca tinerii sa se orienteze dupa ele si sa nu apeleze la consultanti, care percep un cost ridicat. Iar cei tinerii nu dispun de banii respectivi si automat nici nu se apuca de elaborarea proiectelor, nici macar proiectele teoretice!
eu activez in domeniul finaciar-contabil, fiind expert contabil dar vreau pe langa meserie sa investesc in agricultura, mai ales in pomicultura, iar desfacerea sa o fac in magazine proprii.
oricum mi se pare destul de greu cu actele care trebuiesc facute (proiecte, avize, ect) indiferent ca sunt intr-un domeniu care implica asta, totusi multa birocratie!