Ministrul Agriculturii a discutat, marţi, cu reprezentanţii a patru state mari producătoare de culturi modificate genetic

| Actualitate | de

Etichete: , , ,

În data de 25 ianuarie 2010, la sediul MADR, ministrul Valeriu Tabără s-a întâlnit cu reprezentanţii a patru misiuni diplomatice în România, respectiv ale Braziliei, Statelor Unite ale Americii, Canadei şi Argentinei, ocazie cu care s-au discutat aspecte de actualitate privind viitoare reglementări la nivel european în domeniul organismelor modificate genetic (OMG).

organisme-modificate-genetic-ministerul-agriculturii

Printre problemele ridicate de reprezentanţii celor patru misiuni diplomatice s-au numărat implicaţiile aprobării decalate a OMG asupra comerţului internaţional cu produse agroalimentare. Conform unui studiu elaborat de către Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, până în 2015 vor fi aprobate la nivel mondial mai mult de 120 de produse obţinute prin biotehnologii, în timp ce în UE ritmul aprobărilor este foarte lent. Cu cât numărul aprobărilor decalate dintre ţările terţe şi UE este mai mare, cu atât este mai mare şi posibilitatea identificării în transporturile de furaje şi alimente către UE a unor urme de OMG care au fost aprobate în ţările terţe dar nu şi în UE, încă, ceea ce conduce la blocarea de către UE a transporturilor respective.

În acest context s-a solicitat MADR ca la viitoarea reuniune a Comitetului permanent pentru lanţ alimentar şi sănătate animală, ce se va desfăşura la Bruxelles în perioada 8-9 februarie 2011, unde se va discuta „Proiectul de Regulament al Comisiei ce stabileşte metodele de prelevare şi analiză pentru controlul oficial al furajelor în ceea ce priveşte prezenţa materialului modificat genetic pentru care procedura de autorizare este în desfăşurare sau autorizaţia a expirat”, România să susţină extinderea scopului acestui Regulament şi pentru alimente, deoarece transporturile de cereale din ţările terţe nu sunt separate pe destinaţii – alimente sau furaje – când sunt expediate către UE şi orice încercare de separare a acestora între „numai alimente” şi „numai furaje”, va crea dificultăţi operatorilor economici, comerciali şi procesatori.

Aceasta presupune susţinerea admiterii procentului de 0,1 la sută OMG pentru care procedura de autorizare este în desfăşurare la nivelul UE, sau autorizaţia a expirat, şi în transporturile de alimente, nu numai în transporturile de furaje, aşa cum prevede în prezent proiectul de Regulament.

Uniunea Europeană este dependentă de piaţa mondială ca sursă de proteină şi nici unul dintre statele membre UE nu îşi asigură proteina vegetală din producţia internă (peste 75 la sută din necesarul UE pentru hrana animalelor trebuie sa fie importat, fie ca seminţe oleaginoase, fie ca şroturi).

Prezenţa urmelor scăzute de OMG neaprobate în UE, în importurile destinate UE, a cauzat deja disfuncţionalităţi, blocaje comerciale şi probleme economice, în special pentru sectorul de furajare şi creşterea animalelor din UE.

Având în vedere cele de mai sus precum şi solicitările partenerilor de dialog social, de a identifica soluţii legale pentru evitarea apariţiei disfuncţionalităţilor de această natură, ministrul Valeriu Tabără şi-a manifestat deschiderea către acest subiect, considerând că trebuie cât mai urgent reglementat la nivel european astfel încât să se faciliteze fluidizarea comerţului cu produse agricole şi agroalimentare.

Nu în ultimul rând menţionăm că ministru Valeriu Tabără a declarat că susţine introducerea biotehnologiilor în cultură, deoarece creează premisele realizării producţiilor cu costuri mai scăzute pe unitatea de suprafaţă, obţinerea unor randamente mai ridicate la culturi, îmbunătăţirea venitului fermierilor şi, nu în ultimul rând, protecţia mediului prin reducerea chimicalelor aplicate.

ministerul-agriculturii-culturi-modificate-genetic

  1. frangisko - 26-1-2011, 8:15

    Va rog intrebati-l pe dl ministru de ce nu discuta aceste aspecte in cadrul EU,tarile apartinatoare fiind in general mult mai sceptice fata de acest subiect.

  2. un agricultor - 26-1-2011, 16:19

    Ce poze frumoase.

  3. adrian - 26-1-2011, 19:16

    fotografia trebuie intitulata tabara si modificatii genetic
    de aceea ne merge noua asa bine in agricultura ca ministrul se plimba prin lumea civilizata sau nu iar noi ne uitam in lungul ulitei dupa subventiile mici si care se platesc cind vrea muschiul guvernului
    oricum nea tabara care a fost proful meu in faculta si pe vremea aceea se plimba pe la bucuresti si nu prea venea pe la cursuri, acum se plimba prin lume si se ocupa de minister….

  4. Nicusor Ghita - 26-1-2011, 19:39

    E frumoasa fotografia dar cred ca d-nul Tabara nu va mai vedea vreodata fotoliul de ministru dupa ce va pleca de la MADR.

  5. Ioan - 26-1-2011, 20:57

    Soia modificata genetic, a fost cultivata in Romania pe suprafete foarte mari inainte de a intra in UE (1999-2006) , si nu s-a intamplat nimic in ce priveste fauna si flora , din contra s-a folosit un singur erbicid- glifosatul ( ce se foloseste si la alte culturi), in comparatie cu soia clasica ce se cultiva in prezent la indicatia UE, la care se folosesc cel putin 4 erbicide in timpul vegetatiei la acelasi nivel a productiei sau chiar mai mic.
    Costurile cu erbicidele la cultura clasica de soia sunt de 4-5 ori mai mari, dar noi facem protectie sociala pentru interesele UE, sa-si mentina in viata marile concerne sau fabrici de pesticide, si care prefera sa importe pentru necesarul propriu soia modificata genetic din SUA, Argentina si Brazilia in loc sa produca in Romania unde sunt conditii optime de temperatura si sol.
    Asadar daca tarile din vestul Europei nu au conditii de cultura acestei plante , de ce sa produca Romania ? Sa creasca PIB-ul sau nivelul de trai romanilor?
    In cazul plantelor imbunatatite genetic exista interese economice a marilor fabrici de pesticide din UE care fac loby impreuna cu o serie de ONG-uri asa zise ecologiste, dar sponsorizate de aceste concerne pentru a face GALAGIE referitor la OMG.
    Aceeasi situatie se afla si in industria constructoare de masini care poate in orice moment sa schimbe sistemul de propulsie pe alte alternative, dar la nivel politic nu s-a dat startul, deorece inca mai sunt resurse petroliere pe care se puna accize la fiecare litru de motorina sau bezina cumparata.
    Concluziile le trage fiecare in functie de interesul personal sau national !

  6. mitru - 26-1-2011, 22:01

    DAAAA. Acum stiu de ce la Blaj in 2010 domn ministru Valeriu Tabara ii dadea cu modificatul genetic ca nu este nimic daunator.
    Acum doreste sa ,,fluidizeze circulatia modificatelor genetic” prin curtea fermierului, poate io mai creste si lui burta de atat plimbat prin ferma si mancat paine modificata, lapte de soia modificat, lapte de vaca, capra, oaie modificat, mamaliga modificata. Buna gandire domnule ministru nu degeaba ati ajuns acolo sus. sa ridicati veniturile taranilor si sa modificati parloaga cu americanii, argentinienii, etc.
    Ca inginer sunt de acord cu o singura conditie: Cei ce sunt de acord ca OMG, acum le zice Biotehnologii sa manance numai porumb modificat geneti, soia modificata genenetic si carne de porc modificata genetic. Cu siguranta ca la 35 de ani vor avea parul modificat genetic, adica alb, galbui ca porumbul, mintea ca vaca nebuna, (exemplu concludent – hranita cu protide din carnea de vaca, porc). Varsata de 50 – 60 de ani poate fi o realitate.
    Sper ca UE sa nu dea apa la moara americanilor cum au dat americanii apa la banci de au dus omenirea unde au dus – o si Romania in groapa inculturii.
    Sunt anumite specii – Insecte – care, daca manaca proteina modificata genetic – varsta lor se injumatateste. Este adevar, nu este minciuna. Tot un cercetator din Bucuresti a spus – o si a scris – o, a facut – o public.
    Pe domnul Ministru nu il mai cred in veci, nimic din cea ce spune ca face bine.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde