Ministerul Mediului și ANM vor colabora cu Ministerul Agriculturii pentru combaterea efectelor secetei
Secretarul de Stat al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Elena Dumitru, a participat marți, 11 iunie 2013, la dezbaterea intitulată “Prevenirea și diminuarea efectelor secetei. Viitorul lucrărilor de irigații”.
În cadrul dezbaterii au fost prezentate comunicări precum și intervenții tematice având ca principal subiect schimbările climatice și efectul acestora asupra agriculturii și a mediului înconjurător.
Evenimentul – organizat de Academia Română alături de Academia de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu – Sisești – a avut drept scop facilitarea accesului la informații prin utilizarea de mijloace funcționale, precum și susținerea ideii unui dialog concret între cercetătorii și specialiștii din România care au fost invitați să se implice mai activ în elaborarea politicilor de viitor din acest domeniu.
În deschiderea evenimentului, secretarul de Stat Elena Dumitru a atras atenția asupra necesității existenței unor dezbateri interactive, prin care Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice să fie informat cu privire la problemele întâmpinate în implementarea la nivel național a instrumentelor UE de combatere a efectelor schimbărilor climatice.
”Sunt de părere că un dialog susținut este calea cea mai eficientă către soluționarea optimă a problemelor cauzate de schimbările climatice cu care ne confruntăm într-un mod tot mai evident. Adaptarea este atitudinea pe care o vom lua odată puși față în față cu efectele schimbărilor climatice, de aceea, adaptarea necesită acțiuni în toate sectoarele de la nivelul local până la cel internațional”, a spus secretarul de Stat Elena Dumitru.
Totodată, aceasta a subliniat importanța sporită care trebuie acordată cooperării dintre Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Administrația Națională pentru Meteorologie și Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în vederea fundamentării măsurilor de reabilitare a infrastructurii de inundații.
”Trebuie pregătite măsuri adecvate de adaptare care să vină în întâmpinarea nevoilor micilor agricultori, care să vizeze calitatea solurilor, adecvarea culturilor agricole la noile condiții generate de impactul secetei. Trebuie să dezvoltăm măsuri de suport pentru comunitățile izolate afectate de secetă. Informațiile primite de la toți cei implicați vor ajuta Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice să reprezinte România în toate demersurile internaționale din acest domeniu și vor permite în același timp României și MMSC să formuleze frecvent politici bazate pe informații concrete și bine fundamentate”, a precizat Elena Dumitru.
Pe acelasi subiect:
- Alerta pentru agricultorii din Oltenia! O astfel de situaţie nu s-a mai înregistrat de mai bine de un deceniu
- Cod portocaliu de caniculă în sud-vestul țării
- Rovana Plumb cere investiții cu „respectarea strictă a condițiilor de mediu”
- MMSC va implementa în România proiectul francez „Cele mai frumoase sate”
- An de an, agricultorii români sunt afectați de grindină, secetă sau inundații