Micii procesatori de miere ar trebui sprijiniţi cu bani europeni

| Apicultura, Financiar, Fonduri europene | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

albineMicii procesatori de miere ar trebui sprijiniţi cu bani europeni, iar publicul ar trebui să fie informat cu privire la calitatea produselor apicole europene în comparaţie cu cele importate din afara spaţiului european. Acestea sunt două dintre amendamentele depuse de eurodeputatul clujean Rareş Niculescu la rezoluţia privind situaţia apiculturii în UE, iniţiată de Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, unde Niculescu este vicepreşedinte.

Parlamentul European va dezbate în cursul acestei luni o propunere de rezoluţie privind situaţia apiculturii în UE, iniţiată de Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Această propunere de rezoluţie trage un semnal de alarmă asupra provocărilor la care este supus sectorul apiculturii la nivel european și solicită măsuri privind protejarea sectorului apicol de mortalitatea ridicată a albinelor, răspândirea toxinelor, maladiile provocate de acarieni.

De asemenea, Comisia este invitată să se asigure că sprijinul acordat în prezent pentru sectorul apicol și viitorul acestei politici sunt menținute și consolidate în cadrul Politicii Agricole Comune după 2013.

Deputatul european Rareş Niculescu a depus o serie de amendamente la această propunere de rezoluţie, acestea vizând sprijinirea în egală măsură a micilor procesatori de miere, informarea publicului cu privire la calitatea produselor apicole europene în comparaţie cu cele importate şi încurajarea desfacerii mierii şi produselor din miere pe pieţele locale, direct către consumatori.

Comisia Europeană a decis recent să ridice la 32 de milioane de euro nivelul sprijinului european consacrat apiculturii în perioada 2011-2013, ceea ce reprezintă o creştere de 25% faţă de perioada 2008-2010.

Programele naţionale ale statelor membre sunt finanţate de UE cu până la 50%.

România se situează printre principalii beneficiari ai acestor fonduri, cu 3,4 milioane de euro (pe locul doi după Spania, care beneficiază de 5,5 milioane de euro).

 1. Istratie Dumitru - 7-10-2010, 11:30

  Buna ziua,
  Multumim tuturor celor care fac referire la un sector unic noua romanilor, Apicultura.
  Maria Tereza Imparateasa Imperiului Austro – Ungar a facut prin anii 1755 un program pentru dezvoltarea Stuparitului in imperiu. ,,A transformat iobagii liberi in salariati – adica au fost facuti STUPARI.
  Rezultatele se vad si astazi: Consum de miere mai mare, respect fata de fermierii austrieci.
  Dat fiind faptul ca se exporta cca. 15.000 tone miere putem spune ca vine valuta in tara fara efort din Bugetul National.
  Dati – mi voie sa nu fiu de aceeasi parere cu domnul Europarlamentar Rares Niculescu in privinta Sprijinirii Micilor Procesatori aducand urmatoarele argumente>
  40.000 de mici procesatori X 7 – 10.000 euro cat costa un aparat mediu pentru procesare miere duce la o utilizare neeconomica a utilajului contractat (cumparat). Face bine producatorilor nu micului procesator.
  Trebuie lasat micul fermier sa produca economic, iar valorificarea sa o faca prin intermediul formelor asociative: GRUPUL DE PRODUCATORI SAU COOPERATIVELE APICOLE. Aici trebuie sprijinul cel mai mare. Legislatia adaptata in acest sens. Productie individuala si valorificre in COMUN. Cum? Un ban in plus celui care valorifica prin grup sau cooperativa, obligatia cand accesezi un proiect sa fii in grup sau cooperativa, scutirea de impozit a cooperativei apicole nu un an 10.
  Pentru informare si sprijin sa fie Reglementata pentru Totdeauna in Romania Organigrama Asociatiilor Apicole ce au corespondent in UE.

 2. Rares Niculescu - 7-10-2010, 22:40

  Dle Istratie, as dori sa va contactez pentru o discutie profesionala.
  Cu stima,
  Rares Niculescu
  rares-lucian.niculescu@europarl.europa.eu

 3. Romanescu Gheorghe - 2-12-2010, 20:33

  Domnule Istratie D.
  D.p.d.v. economic bagati pumnul in gura micilor procesatori,lucru care nu va fce cinste.
  A lua atitudine pe contra impotriva unor initiative binevenite depuse de un europarlamentar roman pentru simplu motiv ca aduce atingere din punct de vedere economic grupuletzului dvs.va descalifica in ochii mei de mic apicultor si mic procesator.Va anunt pe aceasta cale ca voi fi mai atent la ce veti scrie.
  Cititi cum va contraziceti singur:
  „””Maria Tereza Imparateasa Imperiului Austro – Ungar a facut prin anii 1755 un program pentru dezvoltarea Stuparitului in imperiu. ,,A transformat iobagii liberi in salariati – adica au fost facuti STUPARI.
  Rezultatele se vad si astazi: Consum de miere mai mare, respect fata de fermierii austrieci.”””
  Nu este prima data cand dati cu stangul in dreptul sau invers pentru apararea unor interese de grup.
  Adevarat,sunt 40 000 de stupari inregistrati dar 70% au pana la 50 de colonii,20 % au intre 50 si 100 de colonii iar restul peste.
  Problema se pune din punct de vedere al varstei.Multi au colonii putine dar au si mai putin din jumatatea varstei dvs.Au resurse limitate,fac eforturi disperate pentru dezvoltarea stupinelor,se priveaza de multe, atat ei cat si familiile lor,pentru ei acest ajutor ar fi mana cereasca.Ar scapa de imprumuturi la banci,de grija ratelor la scadenta. Acestora vreti sa le taiati elanul,sa le luati un mic balon de oxigen care ar putea sa li se ofere.Si asta pentru micul dvs. interes mercantil.Sincer,va credeam alt om.
  Mai scrieti:
  „””Trebuie lasat micul fermier sa produca economic, iar valorificarea sa o faca prin intermediul formelor asociative: GRUPUL DE PRODUCATORI SAU COOPERATIVELE APICOLE. Aici trebuie sprijinul cel mai mare. Legislatia adaptata in acest sens. Productie individuala si valorificre in COMUN. Cum? Un ban in plus celui care valorifica prin grup sau cooperativa, obligatia cand accesezi un proiect sa fii in grup sau cooperativa, scutirea de impozit a cooperativei apicole nu un an 10.”””
  Micul fermier produce economic,sa fiti sigur ca produce cu mult sub pretul pietei.Dar intre el si piata au aparut un grup de capuse care efectiv l-au supt de a ajuns piele si os. Pe acestia ii aparati dvs.Micul fermier apicol poate sa devina si mic procesator 6 luni din an cand nu are probleme in stupina.Nu ar mai fi somer,nu ar mai fi iobag sau altceva.Si un ban in plus ca valorifica prin cooperativa sau grup nu-l va mai interesa.Ar castiga cateva sute de bani comparativ cu acel ban.Ar fi pe picioarele lui nu la cheremul unor cooperative sau procesatori care il spoliaza pana ajunge sub costuri.Asta va sperie pe dvs – vanzarea produselor de catre micul fermier direct catre consumator.Exact ce a propus domnul europarlamentar,probabil a simtit capusele.Propunerile domnului europarlamentar sunt bune.Ar avantaja cateva mii de mici fermieri apicoli care ar scapa de 10-20 de capuse.Ar avantaja si pe bietul cumparator care rupe cu greu cativa lei pentru un borcan cu miere ca ar plati mai putin.Ce buna ar fi initiativa asta daca se realizeaza.Cateva mii de familii fara pantaloni rupti in genunchi si in cxx.

 4. Dumitru - 14-12-2010, 1:40

  Cred ca se cuvine sa fac o mica precizare – explicare.
  Cand vorbesc de irosirea banilor ma refer la acele utilaje pe care si le doreste un mic producator- instalatii de procesare adica de imbuteliere de mica si mare productivitate. Costa ceva bani. Utilajele respective au productivitate de cateva mii de tone pe zi. De unde are un apicultor cu ceva albine, sau chiar cateva sute atata miere? Domnule Romanescu, de ce nu propuneti si vacarilor cu 30 de vaci si ciobanilor cu cateva sute de oi sa faca o Fabrica de Lapte? Nu se poate asa ceva. Este vorba de Productivitate si de Amortizarea instalatiei, utilajului, etc.
  Mai mult> Stie tot natul ca apicultura nu se mosteneste – sunt rare cazuri. Moare stapanuil albinelor, mor si albinele. Ce faci cu asemenea investitie de mii de euro. Vorbesc de utilaje mari de procesare si nu de altceva. Marketingul nu se face cu borcanul prin bloc. Se face centralizat, prin calitate si cantitate. Adica cati mai multi apicultori care muncesc independent in stupina proprie si se unesc sa faca vanzarea in comun prin Grupul de producatori, sau Cooperativa apicola, care se ocupa de aprovizionare si desfacerea de produse la scara de en gross. Avem exemple care nu ne plac. Eu nu agreez sistemul individualist. Vreau ca apicultorii sa fie constienti ca din produsul lor vandut si negociat la sange vine ceva si in casa lui. O mica parte de divident, de 5 % din vanzare ca in cadrul Grupului de producatori.
  Va rog insistent sa faceti un mioc calcul>
  Daca toata mierea din Romania s – ar vinde prin Grupul de producatori facut, unul la doua judete, s – ar lua de la UE cca 2.000.000,0. Calculul este urmatorul> 20.000.000,0 kg productia care se poate exporta sau vinde in magazine x 2 euro/kg de miere x 5%.
  Domnule Romanescu vad ca confundati Cooperativa cu SRL, SA. Este o diferenta enorma. Nu exista fenomene antagonice intre apicultor si cooperativa apicola. Cred ca un consultant public – ANCA Bucuresti sau OJCA va poate ajuta sa intelegeti fenomenul si calea de urmat.
  Sper sa nu confundati ACA cu ANCA, este o mare diferenta, nu sunt copatibile.
  Cu buna intelegere.
  I.D.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde