Manual pentru obtinerea compostului in gospodarii. Compostarea deseurilor menajere

| Legume, Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete:

compostResturile alimentare si de la toaletarea copacilor (vegetației, in general) constituie pana la 60% din deseurile menajere din zonele suburbane din orase si in localitațile rurale. in gospodarii, mai mult de 50% din deseuri sunt deseuri organice. Aceasta fracție a deseurilor menajere este cea mai mare si foarte des ea ajunge in depozitele de deseuri, gropi de gunoi sau este arsa, cauzand o poluare importanta. Ca alternativa la acestea, putem transforma aceasta materie organica in compost, un bun ingrasamant pentru sol si culturile vegetale.

Prin compostare in gospodarie veți gasi o soluție la problema deseurilor, in special la cea a materiei organice. Veți reduce cantitatea de deseuri la sursa si implicit veți reduce nevoia de colectare, transport si tratare a deseurilor, diminuand astfel costurile gestiunii sale. Veți reinvia o practica tradiționala si durabila, ca aceea de a folosi materia organica.

Compostarea poate avea loc in interiorul unei gramezi mari de deseuri organice, dar in general este mai practic sa folosiți o cutie de compost.

Pentru a aface un compost avem nevoie de:

  • locație potrivita in gradina sau livada;
  • cutie de compost;
  • furca, sapaliga sau orice alta unealta pentru amestecare;
  • apa;
  • resturi de bucatarie (resturi de fructe, legume, resturi de la prepararea cafelei sau ceaiului, praf de la curatarea locuintei etc);
  • deseuri vegetale din gradina (resturi toaletare, ramuri, frunze uscate, iarba, resturi de flori etc).

Mai intai adunati gramada resturi, precum resturi vegetale de la toaletarea gradinii, crengi rupte sau alte resturi vegetale, pana cand obtineti o grosime a stratului de resturi de 10‐15 cm. Acesta este de fapt un strat de baza pentru restul deseurilor din procesului de compostare.

Pentru a activa procesul de compostare, astfel incat sa inceapa cat mai repede, puteti adauga compost finit, pamant, gunoi de grajd sau cate puțin din fiecare.

Odata ce „patul” format de resturi din gradina este terminat, puteti sa incepeti sa adaugati deseuri organice de bucatarie amestecate cu deseuri din gradina. Cel mai bine este sa adaugati o galeata si jumatate sau chiar doua galeti de resturi de gradina la fiecare galeata de deseuri de bucatarie pe care o goliti in cutia de compost.

Aveti in vedere faptul ca disponibilitatea lor va depinde de anotimp: vara vor predomina deseurile de fructe si legume, bogate in azot, iar toamna vor predomina frunzele uscate, crengile si iarba cosita. In timpul procesului de compostare, datorita activitatilor microorganismelor din amestec, temperatura deseurilor amestecate in cutie poate creste. Acest lucru este un aspect pozitiv.

Pentru a favoriza procesul si a mentine amestecul aerat, este convenabil sa amestecati compostul din cand in cand (o data sau de doua ori pe saptamana). Este suficient sa amestecati doar jumatatea superioara a amestecului de deseuri.

Este de asemenea necesar sa adaugați apa in amestec atunci cand oservati ca acesta este uscat (umiditatea ar trebui sa fie similara cu aceea a unui burete stors).

Odata ce ati umplut cutia de compost, puteti incepe sa colectati compost de pe fundul cutiei. Un compost foarte bun aveti dupa aproximativ 5 luni.

informatiile au fost extrase din lucrareaManual de obtinere a compostului in gospodarii
Autori: Manuel Soto Castiñeira, profesor de inginerie chimica, Universitatea Coruña, (Adega) si Ramsés Pérez Rodríguez, responsabil cu educația ecologica al Adega.
Traducerea: Radu Rotaru, César Seoánez

Puteti descarca manualul de pe pagina twining-waste-bacau.ro

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde