MADR nu mai accepta scrisori de confort emise de IFN-uri, motivand ca sunt obtinute prea usor
Ministerul Agriculturii nu mai accepta scrisori de confort emise de institutii financiare nebancare (IFN), motivand ca acestea au fost obtinute „foarte usor de catre solicitanti, fara o verificare reala a bonitatii solicitantilor”, potrivit unei scrisori transmise de minister unor IFN-uri.
„In ultima vreme, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala (APDRP) s-a confruntat cu o mare problema in ceea ce priveste scrisorile de confort emise de catre IFN-uri, in sensul ca acestea erau obtinute foarte usor de catre solicitanti, fara o verificare reala a bonitatii solicitantilor, ceea ce se reflecta intr-o scadere a ratei de absorbtie a fondurilor europene. Avand in vedere cele mai sus mentionate, a fost necesara luarea deciziei ca, incepand cu sesiunile lansate in anul acesta, scrisorile de confort emise de IFN-uri sa nu mai fie acceptate la depunerea cererii de finantare”, se precizeaza in scrisoarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare – ALB Romania, Adriana Ahciarliu, considera ca o asemenea decizie contravine principiilor unei piete libere, legii concurentei si nu respecta legea 93/2009 ce guverneaza autorizarea, monitorizarea si supravegherea IFN-urilor de catre BNR.
„Dincolo de acest aspect strict legal, decizia va induce o scadere a ratei absorbtiei fondurilor europene, contrar celor mentionate in scrisoare, deoarece acest domeniu al economiei a fost mereu mai atractiv pentru societatile de leasing financiar decat pentru bancile comerciale, el reprezentand 8% din totalul finantarilor diverselor sectoare ale economiei romanesti de catre societatile de leasing”, a mentionat Ahciarliu.
Aceasta a mai spus ca decizia de a nu accepta scrisori de confort emise de catre IFN-uri este una publica, prezentata in Ghidul Solicitantului publicat pe site-ul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDPR).
Pe acelasi subiect:
- Perspectivele de finanțare a agriculturii României: Reforma PAC 2014-2020 – noua arhitectură a plăților directe Instrumente specifice de finanțare a agriculturii
- BCR a acordat un credit de 31 milioane euro pentru fabrica de ulei Prio Extractie
- Studiu Rentrop&Straton: Managerii isi doresc finantari din fonduri europene si surse proprii
- Unde ar mai putea gasi bancile clienti: printre firmele de agricultura si energie
- Târgul Naţional al Finanţărilor Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală – are loc la Bucureşti, 23-26 iunie