Lapte de la vaci clonate, de vanzare in Marea Britanie (VIDEO)

| Actualitate, Extern | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: ,

Presa a descoperit ca pe piata se vinde deja lapte de la vaci clonate sau de la urmasele lor. Asta cu toate ca autoritatea sanitara nu a aprobat inca astfel de produse.

Dezvaluirea a fost facuta chiar de un fermier, care adaugat ca laptele a fost comercializat in lanturi cunoscute de supermarketuri.

Mii de consumatorii britanici au cumparat in ultimele luni lapte provenit de la animale clonate sau urmasele lor. Asta insa fara sa fie avertizati, crezand in schimb ca dau banii pe un produs aprobat si testat de autoritatea sanitara.

„Clonarea animalelor are o latura lipsita de etica si poate fi un motiv de ingrijorare pentru ca unele animale clonate se nasc cu malformatii”, spune Brendan Curran, genetician Universitatea Queen Mary.

Cum vanzarea produselor provenite de la animale clonate este ilegala, agentia pentru standarde alimentare a declansat deja o ancheta.

Cu toate ca exista date privind decesul prematur si malformatii la animalele clonate, specialistii incearca sa-i linisteasca pe consumatori.

„Daca vorbim de o vaca sanatoasa, care produce o cantitate mare de lapte si care a fost declarata drept corespunzatoare de autoritatile veterinare, atunci nu cred ca exista vreun pericol”, a mai spus Curran.

Cercetatorii au identificat motive serioase de ingrijorare cu privire la sanatatea si starea de confort a animalelor clonate. Exista date referitoare la fatari premature, malformatii si mortalitate timpurie.

Vacile folosite pentru producerea controversatului lapte isi incep existenta in SUA, sub forma de embrioni creati din ovulele provenite de la vacile premiate Holstein si din sperma taurilor obisnuiti. Embrionii sunt congelati si transportati apoi in Marea Britanie, unde sunt implantati in uterele vacilor-purtatoare.

Animalele supradimensionate care rezulta pot fi folosite pentru obtinerea unor cantitati uriase de lapte, dar si in scopuri de reproducere.

Pozitia Uniunii Europene

Parlamentul European se opune fata de alimentele derivate din animale clonate. Deputatii au solicitat un moratoriu pentru alimentele produse cu ajutorul nanotehnologiilor pana cand orice potential risc adus sanatatii poate fi exclus.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor observa in 2008, ca rata mortalitatii si numarul de boli in randul clonelor sunt semnificativ mai ridicate decat in cazul animalelor nascute pe cale naturala. Atat timp cat clonele bolnave nu au acces in sectorul alimentar, nu ar trebui sa existe nici un pericol pentru consumatori, arata studiul.

Scandal de proportii. Lapte de la vaci clonate,de vanzare in Marea Britanie

StirileProTV.ro

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde