Laboratorul pentru determinarea reziduurilor de pesticide a fost inaugurat la Chișinău
Miercuri, la Chișinău, a avut loc deschiderea oficială a Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol și producția de origine non-animală.
Laboratorul a fost pus în funcțiunec cu suportul financiar al Guvernului României și cu sprijinul experților tehnici din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Marius Gabriel Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova, dr. Vladimir Mănăstireanu, Președinte al ANSVSA și lider al proiectului din partea României, Ion Sulă, director general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a Republicii Moldova, Nicanor Cernăuțan, director al Întreprinderii de Stat ‘Centrul de Carantină Identificare, Expertize de Arbitraj și Dezinfectare a Producției’ și lider al proiectului din partea Republicii Moldova, precum și alți oficiali ai ANSVSA, și ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, au participat la evenimentul de deschidere oficială a laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide.
Prin intermediul proiectului bilateral moldo-român, laboratorul pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol și producția de origine non-animală din Republica Moldova a fost dotat cu aparatură de înaltă performanță și a beneficiat de expertiză tehnică a specialiștilor ANSVSA pentru experți din Republica Moldova.
În cadrul acestui proiect, ANSVSA continuă seria activităților menite să vină în sprijinul procesului de reorganizare al serviciilor veterinare din țara vecină, în spiritul conceptului european al siguranței alimentelor.
Datorită colaborării profesionale fructuoase a colegilor din Republica Moldova cu experți din cadrul ANSVSA a fost posibilă, într-un timp record, acreditarea laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide în conformitate cu standardul internațional ISO 17025, buletinele emise de acest laborator fiind, astfel, recunoscute internațional.
Colaborarea bilaterală între specialiștii dintre cele două țări, care se bucură de sprijinul susținut al Ministerului de Externe și al Ambasadei României în Republica Moldova, se înscrie în suita de acțiuni prin care România sprijină Republica Moldova în parcursul ei pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Pe acelasi subiect:
- Procedura de autorizare a furnizorilor de material de plantare fructifer din Republica Moldova pentru România
- Premierul a invitat companiile să investească în Republica Moldova
- Tehnologii de cultură: Republica Moldova promovează sistemul no-till
- România și Moldova: Plan comun de acțiune în sectorul agricol
- Ministrul român al agriculturii se află, azi, în Republica Moldova