Istoria legumelor româneşti: lintea şi fasolea
Fasole întâlneşti la români prin toate cârciumile, de la cele cu blazon până la birtul din margine de drum naţional. Lintea, în schimb, se mănâncă astăzi mai ales prin Ardeal. Deşi sunt verişoare bune, care din ele a fost prima pe la noi?
Dacă te aşteptai ca fasolea să câştige titlul de legumă veche şi românească pe deasupra, ai pierdut. Însă nici lintea nu este chiar de pe la noi. Istoria celor două legume este destul de ciudată, ele făcând, în trecut, obiectul unui schimb culinar între europeni şi amerindieni.
Din cele doua Americi vine fasolea, în felurite soiuri, forme şi culori, pe când lintea s-a născut prin Palestina.
Fasolea fost adusă în Europa de primii corăbieri ajunşi prin acele părţi, care au lăsat în schimb ce aveau mai bun cu ei – seminţele de linte. Astfel, aproape simultan, cele două legume s-au răspândit pe ambele maluri ale Atlanticului.
Nu se ştie exact care dintre ele este cea mai veche (studiile spun că fasolea este cultivată în America de peste opt mii de ani), cert este că despre linte scrie şi în Biblie dar şi în Coran. Originea ei se află cu siguranţă în Orientul Mijlociu, unde şi astăzi supa de linte şi Mujaddara (linte cu orez) reprezintă unele din principale mâncaruri al musulmanilor.
Citeşte mai mult pe blogul de grădinărit bioproduct.ro