Ionuţ Dumitru, Raiffeisen: „Un an agricol excepţional, singura şansă pentru o creştere economică record”

| Actualitate | de

Etichete: , ,

Ţara noastră nu va mai înregistra creşteri economice de 6-7%, necesare pentru reducerea decalajelor faţă de alte state europene, decât dacă vom mai avea ani agricoli excepţionali, consideră Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şi economist şef al Raiffeisen Bank, scrie Bursa.

„Din păcate, anii agricoli excepţionali sunt foarte rari din cauză că agricultura noastră este extrem de dependentă de condiţiile climatice, nefiind un sector stabil”, a precizat Ionuţ Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal a subliniat că anul viitor ţara noastră va înregistra o creştere economică de 2%, după o contracţie de 1,9% a produsului intern brut, estimată pentru anul acesta.

„2% nu e mare scofală, practic batem pasul pe loc în condiţiile în care şi zona euro va înregistra anul viitor o creştere economică de 2%, ceea ce nu ne va permite să recuperăm decalajele faţă de economiile europene dezvoltate şi nici nu ne va ajuta să ne îmbunătăţim efectiv nivelul de trai”, a apreciat Ionuţ Dumitru.

Acesta a adăugat că pentru a creşte efectiv nivelul de trai al populaţiei este necesar un avans al economiei de 4-5%. „Abia din 2012 lucrurile vor începe să se îmbunătăţească, creşterea economică estimată fiind de 3,5-4%”, a punctat Ionuţ Dumitru.

În ceea ce priveşte agricultura, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Barna Tanczos, a arătat că anul viitor sectorul urmează să absoarbă 1,5 miliarde de euro, fonduri europene.

Dumitru: „Politica fiscală este captivă, iar cea monetară este neutră”

În condiţiile în care sectorul agricol nu este stabil, Ionuţ Dumitru consideră că şansa economiei naţionale să crească o reprezintă absorb-ţia fondurilor europene. „Absorbţia fondurilor europene reprezintă singurul instrument care poate ajuta economia să iasă din recesiune în contextul în care politica fiscală e captivă, iar cea monetară este neutră”, a apreciat Ionuţ Dumitru.

Cu toate acestea Ionuţ Dumitru a afirmat că „nu am fost capabili să absorbim prea multe fonduri europene”, făcând referire atât la 2010 şi 2009, cât şi la perioada dinaintea crizei.

„Faţă de alte ţări europene noi nu avem spaţiu fiscal pentru că am intrat în criză cu un deficit foarte mare pe care acum trebuie să îl ajustăm, în loc să îl majorăm prin alte cheltuieli publice”, a spus Dumitru.

Nici consumul nu va reuşi să tragă după sine economia, preşedintele Consiliului Fiscal estimând că pers-pectivele pentru consum în următoa-rele şase luni nu au cum să fie bune pentru că nu există putere de cumpărare din cauza scăderii nivelului de trai.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde