Investiții în agricultura românească prin Banca Chineză
În perioada 6-8 iunie, ministrul Agriculturii din China, Han Changfu, a discutat la București aspecte privind colaborarea Chinei și României în domeniul agricol.
Potrivit unui comunicat al MADR, acțiunea reprezintă o continuare a celor convenite de Prim-Ministrul chinez Li Keqiang, și Prim—Ministrul Victor Ponta, la București în noiembrie 2013, cu ocazia semnării Declarației Comune privind consolidarea cooperării bilaterale în noua situație dintre Guvernul R.P. Chineze și Guvernul României și a Declarației de la București privind Cooperarea dintre China și Statele din Europa Centrală și de Est, când liderii celor două țări au agreat necesitatea și importanța consolidării cooperării în domeniul agricol.
Ministrul chinez al agriculturii a discutat cu omologul său român, Daniel Constantin, precum și cu premierul Victor Ponta.
Subiectele abordate au ținut de prezentarea politicilor agricole și de dezvoltare rurală, balanța comercială și potențialul de creștere a schimburilor, importanța susținerii investițiilor, creșterea implicării în proiecte comune în domeniul cercetării.
Zootehnia, sector prioritar de colaborare
De asemenea, s-au agreat ca sectoare prioritare de colaborare — zootehnia — prin investiții și schimburi comerciale: bovine, ovine, porcine și sectorul apicol, precum și investiții și schimburi comerciale din domeniul procesării și marketingului produselor agricole: vin, lapte praf, carcasă de porc și produse din carne, ulei de floarea soarelui și baloți de fân.
Încurajarea investițiilor în domeniul agricol a fost considerată la fel de importantă ca și activitățile ce conduc la creșterea accesului produselor pe cele două piețe.
Ministrul Han Changfu și-a arătat larga deschidere de a conlucra cu autoritățile relevante din țara sa pentru implementarea cu succes a celor convenite. În acest sens, a propus ca mecanismul de lucru care să fie utilizat să îl constituie Grupul de lucru ce va fi stabilit de cele două ministere la nivel de vice-ministru (secretar de stat), grup care ar trebui să se convoace de urgență pentru a demara toate discuțiile tehnice necesare realizării obiectivelor de interes comun.
Reunirea Grupului de lucru reprezintă și pentru partea română o prioritate. De aceea, MADR în colaborare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu alte instituții relevante din România și în consultare cu sectorul privat va realiza toate demersurile pentru activarea acestuia de urgență.
Finanțare chineză pentru investiții realizate în parteneriat
Daniel Constantin a prezentat politica în domeniul investițiilor, fondurile comunitare și naționale alocate pentru următoare perioadă fiind consistente, invitând ca în cadrul Grupului de lucru să se discute și implicarea Băncii chineze prin linii de creditare pentru investiții realizate în parteneriat comun sau pentru fluidizarea exporturilor.
De asemenea, acesta a subliniat satisfacția de a regăsi în textul Memorandumului de Înțelegere pentru dezvoltarea cooperării în domeniul agriculturii, care s-a semnat la finalul întâlnirii, toate domeniile de interes ce au fost abordate cu ocazia discuțiilor oficiale.
Pe acelasi subiect:
- Vinurile românești vor fi prezente la cel mai mare târg de profil din China
- Dezvoltarea sectorului energetic romanesc, cu fonduri din China
- Chinezii vor să investească în agricultura bio din România
- Comisarul european Dacian Cioloș s-a întâlnit cu ministrul chinez al agriculturii Han Changfu
- Colaborare româno-albaneză pe teme de agricultură