Internaţional: Preţul zahărului brut doboară recorduri
Cotaţiile îndulcitorului au atins marţi nivelul maxim din ultimii 30 de ani, pe fondul speculaţiilor că producţia mondială din acest an va fi sub aşteptări. Producătorii au diminuat cantităţile vândute de zahăr, aşteptând ca preţul să crească şi mai mult, potrivit Adevărul.
Contractele futures pentru zahăr brut s-au ridicat marţi la maximul ultimilor 30 de ani din cauza temerilor că producţia mondială va fi sub aşteptări.
Mai mult, hotărârea Indiei de a exporta sau nu acest produs, statul fiind cel de-al doilea producător de zahăr din lume, după Brazilia, va influeţa semnificativ pieţele internaţionale. Autorităţile indiene vor lua o decizie la jumătatea acestei luni.
Exporturile indiei, esenţiale pentru pieţe
De asemenea, la scumpirea bunului de consum a contribuit şi deprecierea dolarului, informează Reuters. „Există incertitudini privind exporturile Indiei din 2010 – 2011, iar rezervele mondiale sunt relativ reduse”, a declarat Andrei Kriuchenkov, manager de fond la VTB Capital, citat de Reuters.
Cotaţiile pe piaţa futures pentru contractele de zahăr brut cu livrare în martie au crescut cu 2,7%, adică 0,8 cenţi. Anterior, acestea au atins nivelul maxim din ultimii 30 de ani, ajungând la 67,54 cenţi pe kilogram.
Mulţi analişti se aşteaptă ca Brazilia, cel mai mare producător de zahăr din lume, să obţină o cantitate mai mică de îndulcitor în 2011, anticipând un deficit comercial mondial încă din primul trimestru al anului viitor. Potrivit declaraţiilor lui Sharad Pawar, ministrul Agriculturii din India, producţia de zahăr a statului din intervalul octombrie 2010 – septembrie 2011 va atinge un nou record, ajungând la 25 de milioane de tone.
Pe acelasi subiect:
- De ce plătesc românii cel mai scump zahăr din estul Europei
- Industria zahărului românesc funcţionează la 60%. De ce se închid fabricile şi de ce a crescut preţul zaharului
- Republica Moldova: Majorarea TVA pentru producătorii de zahăr ar putea genera pierderi de 250 mil. lei
- Fabrica de ulei Ultex va intra într-o perioadă de reorganizare ce va dura trei ani
- Ce ucide zahărul românesc?