Ing. Vasile Toma: Dăunătorii ciupercilor comestibile

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

Dacă în cadrul culturilor de câmp, nu găsim o cultură care să aibă numai prieteni şi asta nu se întâmplă numai la regnul vegetal, ci şi la cel animal. Aşadar şi ciupercile comestibile au duşmanii lor care pe scurt se numesc dăunătorii. Iată câţiva dintre dăunătorii ciupercilor comestibile, care dacă sunt prezenţi în cultură produc reducerea producţiei şi uneori o pot chiar decima.

1. Nematodul miceliului – ditylenchus myceliofagus – este o specie de dăunător care poate produce pagube însemnate; are mai multe generaţii pe an, iar în ciupercărie cu activitate permanentă nematodul se dezvoltă pe tot parcursul anului.

Ciclul de evoluţie diferă şi în funcţie de temperatură: s-a stabilit că la 13 grade C durata de dezvoltare a unui ciclu de evoluţie este de 42 de zile, la 18 grade C ciclul de evoluţie este de 24 de zile, iar la 23 grade C de 18 zile. În condiţii optime de dezvoltare, o populaţie de 50 exemplare importante se poate multiplica pe durata a 30 de zile, atingând cifra de 100.000 de exemplare. În ciupercării, nematozii se fixează la nivelul miceliului, perforând cu stiletul hifele, golindu-le de conţinut. După atac apar zone de chelitură şi prin asta, evident, reducerea producţiei. Atacul este mai păgubitor la înfiinţarea culturilor şi se reduce pe măsură ce miceliul îmbătrâneşte.

Combatere: – se execută pasteurizarea cu aburi a compostului la temperatura de 54 – 58 grade C, timp de 24 de ore;
dezinfecţie termo-chimică a substratului uzat la 60 grade C cu soluţie de formalină de 0,2%;
tratarea lăzilor şi stelajelor cu sulfat de cupru 2 – 3%;

Tratamentul chimic este, în general, interzis în tratamentul nematozilor, totuşi se recomandă nematocidul Nemafos, în concentraţie de 0,002%.

2. Limaxul mare – Limax maximus este un dăunător frecvent în ciupercării, grădini şi preferă condiţiile de umiditate ridicată, temperaturi moderate şi să fie întuneric sau semiobscur. Specia este polifagă, la ciuperci afectează bazidiofructele, în care produc leziuni profunde şi de mare întindere cu aspect umed, cauzând degradarea acestora şi implicit, aspectul lor commercial;

Combatere: – la ciupercăriile mai mici se recomandă culegerea lor manuală; administrarea de pulbere de var nestins în zonele de atac; chimic se combate prin utilizarea produsului Optimol 4G în doză de 15 kg/ha prin administrarea pe sol în zonele de atac, fără încorporare.

3.Căpuşele cărămizii – Tyrophagus putrescentae este un dăunător polifag, la ciuperci adulţii şi larvele se hrănesc cu miceliul şi ţesuturile bazidiofructelor, cauzând leziuni la nivelul cuticulei. Atacul influenţează negativ producerea butonilor şi a primordiilor de fructificare;

Combatere: – dezinfectarea termo-chimică a amestecului de sol şi camerelor de cultură, înainte de însămânţare. Pulverizarea de dicofol la 7 zile de la însămânţare; tratamente cu nisarun 10 wp – concentraţie 0,04%.

4.Puricele ciupercilor – Hypogastrura manubrialis

În ciupercării se înmulţeşte fără întrerupere generaţiile se pot suprapune. Larvele se deplasează prin sărit, iar adulţii prin mers. Este o specie polifagă, este frecvent în ciupercării, atacă miceliul şi bazidiofructele. Larvele şi adulţii atacă prin roaderea unor galerii în bazidiofructe, din care cauză acestea se brunifică, se înmoaie şi putrezesc. Virulenţa atacului este accentuată şi din lipsa stadiului de pupă, larvele şi adulţii hrănindu-se în continuu;

Combatere: măsuri preventive – pregătirea compostului pe pardoseală de beton; tratarea termică a compostului – măsuri curative: se execută operaţia de fumigare cu coopex sau aplicarea de tratamente cu Mospilan 20SP, concentraţie 0,04% prin stropirea stratului de însămânţare.

5. Musca de bălegar – Megaselia albidolia

Atacul se face atât de către adulţi, cât şi de către larve. Dacă atacul se manifestă la începutul ciclului de vegetaţie, cauzează dispariţia treptată a miceliului din substrat şi compromiterea recoltei. Atacul este favorizat de umiditatea ridicată din ciupercării şi temperaturi mai mari de 18 grade C.;

Combatere: tratarea păturilor nutritive cu: Dimilin 25WP – concentraţie 0,05% sau: – Rimon 10 EC concentraţie 0,10%;
Prăfuirea compostului cu Diazinan 10g în doză de 100g/tonă;
Pentru a elimina apariţie fenomenului de rezistenţă dobândită, se recomandă schimbarea insecticidelor la interval de 3 – 4 luni.

6. Ţânţarul ciupercilor comestibile: Lycoriella auripila

Larvele afectează atât calitatea compostului cât şi miceliul, producând importante pagube. La nivelul bazidiofructelor, larvele produc galerii, din care cauză valoarea lor comercială este mult diminuată. Cele mai importante pagube se înregistrează însă când atacul afectează butonii şi primordeile, care se brunifică şi se usucă.

Combatere: igienă strictă în ciupercării şi la spaţiile din jur, folosirea filtrelor în sistemul de ventilaţie. compostarea şi pasteurizarea amestecului de sol; dezinfectarea spaţiilor de cultură.

Curativ se recomandă pulverizarea, imediat după acoperirea substratului cu: Dimilin 25WP – 400g/150l apă; Rimon 10EC – 0,10 – 0,15% după însămânţare şi apariţia primordeilor ciupercile comestibile, atât cele de cultură cât şi cele din flora spontană mai pot fi atacate de un mare număr de diptere.

Autor: ing. Vasile Toma

  1. Ioana Tudor - 7-2-2011, 11:24

    Sursa de inspiratie de ce nu apare, domnule Vasile ??

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde