Ing. Gheorghe Bora: Importanţa plantei premergătoare pentru grâu

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

Potrivit ştiintei agricole, planta premergătoare trebuie să elibereze terenul cât mai devreme, să lase terenul cât mai curat posibil de buruieni şi cu o stare fitosanitară cât mai bună, pentru a permite efectuarea la timp optim a lucrărilor şi încadrarea în epoca de semănat. Alegerea unei bune premergătoare poate aduce un spor de producţie cu 50% mai mare faţă de monocultură. Acest fapt trebuie să ne dea de gîndit şi să acţionăm cît mai bine şi cât mai prompt la recoltare şi la eliberat terenul.

Din păcate nu cultivăm în asolament agricol leguminoase anuale sau perene precum mazărea, fasolea, soia, trifoiul şi lucerna, deşi fiecare cunoaşte avantajele acestora ca producţie marfă cu posibilităţi de valorificare bună şi pe cele a contribuţiei lor la îmbogăţirea solului în azot şi a refacerii structurii solului.

Un aport bun s-ar produce dacă am cultiva rapiţă, in, cînepă, cartofi timpurii, culturi care deasemeni se pot valorifica sigur şi bine pentru producătorul agricol. În schimb, nouă, lucrătorilor agricoli, nu ne rămîne decît să folosim cât mai bine chibzuite culturile pe care le avem în cultură şi pentru acest lucru voi recomanda cîteva sfaturi: când folosim ca plantă premergătoare floarea soarelui, porumbul boabe, sfecla furajeră, acestea trebuie recoltate până la 15 septembrie, iar pe parcursul anului să le dăm atenţia cuvenită privind fertilizarea lor corespunzătoare şi executărea praşilelor manuale şi mecanice la timp şi de cîte ori este necesar, iar cînd facem arătura, resturile vegetale să fie încorporate bine în sol.

Recoltate mai târziu a acestor culturi este un risc asumat, pentru că în general aceste plante sunt mari consumatoare de apă, terenul se lucrează greu şi se întârzie mult cu semănatul faţă de perioada optimă. Tot aici trebuie amintit faptul că grâul şi porumbul au şi boli comune de care trebuie să ţinem seama.

Cultura de grâu după grâu se poate aplica doar un singur an, altfel riscăm să înmulţim bolile şi dăunătorii grâului care apoi ne creează mari probleme de diminuare a producţiei, ori pentru a combate chimic ne trebuie mulţi bani, lucrări repetate şi poluare cu substanţe chimice.

Avantajul grâului într-un singur an este acela că, recoltat în vară, permite efectuarea lucrărilor solului din vară, se pot aplica îngrăşăminte chimice şi combate buruienile, samulastra, permite acumularea apei în sol, intensifică procesul de nitrificare şi calitatea semănatului este mai bună, mai uşoară şi mai rapidă.

Iar acum, un caz concret.

Pentru un proprietar cu o suprafaţă între 2,5 – 3 ha aş propune un asolament de 5 ani astfel:

1. porumb, 2 floarea soarelui, 3 grâu, 4 trifoi, 5 grâu

Incercaţi-l şi nu veţi regreta!

ing. Gheorghe BORA – CLCA Supur

  1. gigi24 - 29-9-2010, 13:34

    porumbul inaintea graului favorizeaza aparitia fuzariozei la spic.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde