Industria zahărului din Republica Moldova, în pericol
Evoluţia industriei zahărului din ultimii zece ani din Republica Moldova este strâns legată de venirea pe piaţă a concernului german Sudzucker. Intrat pe piaţa autohtonă la finele secolului trecut, într-o perioadă dificilă atât pentru economia Moldovei, în general, dar şi pentru industria zahărului, în particular, concernul german a reuşit să facă faţă provocărilor şi, în decursul a zece ani, combinând rigoarea germană cu capacitatea de muncă a moldovenilor, a reuşit să transforme industria autohtonă a zahărului şi ramurile adiacente în unele din cele mai stabile ramuri ale economiei. În decursul unui deceniu de activitate, Sudzucker Moldova a investit peste 453 mil. de lei în dezvoltare.
În momentul venirii concernului german, în Republica Moldova aveau loc o serie mutaţii în domeniul economiei. Se desfăşura o redistribuire a proprietăţii după etapa primară a privatizării patrimoniului public. În acelaşi timp, era în plină desfăşurare reforma funciară Pământ care, nefiind dusă până la capăt, a dus la destrămarea infrastructurii şi degradarea complexului agroindustrial.
În aceste condiţii, Întreprinderea Mixtă „Sudzucker Moldova” SA a achiziţionat pachetele de control la fabricile de zahăr din Drochia, Făleşti şi Alexăndreni. Din start, erau necesare acţiuni ferme pentru reconstruirea procesului de producere. Compania a început o activitate de consultanţă cu producătorii de sfeclă pentru a-şi asigura baza de materie primă, a modernizat managementul întreprinderii şi a optimizat personalul.
citeste toată analiza în jurnal de chişinău.
Pe acelasi subiect:
- Laboratorul pentru determinarea reziduurilor de pesticide a fost inaugurat la Chișinău
- Procedura de autorizare a furnizorilor de material de plantare fructifer din Republica Moldova pentru România
- Premierul a invitat companiile să investească în Republica Moldova
- Tehnologii de cultură: Republica Moldova promovează sistemul no-till
- România și Moldova: Plan comun de acțiune în sectorul agricol