Importanţa îngrăşămintelor cu potasiu

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , ,

pregatirea-terenului-discuitPotasiul este un element obligatoriu în nutriţia plantelor, animalelor şi a omului. El conferă plantelor rezistenţă la cădere si frângere, la ger, faţă de boli şi dăunători, conferă calitate recoltei – culoare, aromă şi gust. Culturile tehnice – sfecla de zahăr, cartoful, tutunul, floarea soarelui, apoi legumele, viţa de vie şi pomii fructiferi sunt mari consumatoare de potasiu îndepărtând anual în jur de 100 kg. K2O / ha.

În sol, potasiul provine din sinteza argilelor şi din mice. Un sol cu un conţinut normal de argilă are şi un conţinut normal de potasiu. Solurile sărace în potasiu sunt solurile nisipoase. Solurile acide au un conţinut scăzut de potasiu iar prin amendare creşte cantitatea acestora în potasiu. Elementul este puternic fixat în solurile cernoziomice, de aceeea şi solurile cu un conţinut bogat de potasiu necesită, uneori, îngrăşăminte cu potasiu. Nevoia de potasiu este cu atât mai mare, cu cât în sol se găsesc cantităţi mai mari de azot (NH4 +) şi fosfor (H2 PO4 -).

Dacă fertilizăm cu îngrăşăminte care conţin cationul sau anionul de mai sus, în sol se accentuează insuficienţa de potasiu pentru plante (între cationii NH4+ şi K+ există antagonisme evidente).

ÎNGRĂŞĂMINTE CU POTASIU

Clorura de potasiu (KCl) se fabrică prin eliminarea clorurii de sodiu din silvinit prin procedeul de solubilizare diferită la temperaturi ridicate. Produsul are culoare roşietică şi un conţinut de 60 % K. Se înţelege că diferenţa, adică 40 % o reprezintă clorul. De aceea îngrăşământul nu se recomandă la culturile care nu suportă clorul – culturi de seră şi solarii, mai ales solanacee.

Sarea potasică este în România un îngrăşământ răspândit care se produce prin amestecarea clorurii de potasiu cu săruri potasice brute (silvinit, kainit şi carnalit). Conţinutul în potasiu este de 40 % K2O.

Sulfatul de potasiu – K2O4 este mai uşor asimilabil de către culturile clorofobe (tutun, viţă de vie, pomi fructiferi, cartofi, tomate, pepeni, ceapă). Conţinutul în potasiu este de 50-54% K2O.

Dacă dispunem de ambele îngrăşăminte, sulfatul de potasiu se poate aplica oricând culturilor pe când clorura de potasiu numai toamna, în mirişte pentru ca apa să spele clorul.

La un conţinut al solului rezultat prin analiză de 150-200 ppm K (mg/kg sol) aplicarea îngrăşămintelor cu potasiu nu mai trebuie făcută.

Autor: ing. George Bora

  1. LAURA - 17-1-2011, 15:17

    Buna ziua, pentru cei care seamana in camp deschis pepeni verzi, ce hibrid ati folosit si a dat rezultate?! Eu sunt incepatoare iar anul trecut am avut Crimson Sweet insa greutatea fructelor nu i-a multumit pe angrosisti. Va multumesc anticipat!

  2. florin braila - 8-2-2011, 14:43

    salut ,incearca cu CRISBY f1 sauTOP GUN F1 dar in general acesti hibrizi sunt foarte pretentiosi si scumpi si nu o sa mai fie multumiti angrosistiii de pretul pe care o sal ceri ca sati acoperi costurile,in general CRIMSON SWEET a dat rezultate foarte bune daca se aplica tehnologia corecta ,costuri reduse si greutate buna si sunt si semitimpuriii .parerea mea este ca daca tu daca ai hranea sii aplicai si ingrasari faziale si tratamente erai foarte multmita

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde