Ilie Sarbu: Cu 2.000 de hectare de sere am putea acoperi necesarul intern de legume

| Actualitate | de

Etichete: ,

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a declarat, luni, ca necesarul intern de legume al Romaniei ar putea fi acoperit daca s-ar ajunge la 2.000 de hectare de sera, putandu-se renunta astfel la importuri si fiind asigurate mai multe locuri de munca, informeaza NewsIn.

Ilie Sarbu a participat luni la inaugurarea centrului de productie din Pipera al organizatiei Hortifruct, unde a declarat ca ar trebui facute investitii in sectorul de legume-fructe, pentru a creste suprafata de sere. In prezent, in Romania serele ocupa o suprafata de circa 420 de hectare.

„E un pas important in Romania, am dori sa se multiplice, sa ajungem la cel putin 2.000 de hectare si atunci nu ne-am mai plange ca importam din Turcia, ca sunt infestate, am avea noi productie interna. Balanta s-ar echilibra si am avea piata asigurata”, a spus Ilie Sarbu. Ministrul a mai spus ca prin extinderea suprafetelor cu sere, s-ar crea si multe locuri de munca pentru romani.

Administratorul organizatiei Hortifruct, Horia Culescu, a mentionat ca, prin investitii in sector si extinderea serelor din tara, in cinci ani, Romania poate deveni o tara exportatoare de legume. Ilie Sarbu a adaugat ca investitorii din agricultura ar trebui sprijiniti financiar si nu ar mai trebui considerati „niste infractori”.

„Daca exista inteligenta necesara, suportul stiintific, dar si bani, iar rolul nostru este tocmai pentru a sprijini investitorii, sa nu mai vedem in ei infractori, sectorul de legume-fructe se poate extinde. Sa-i ajutam in mod efectiv de cate ori au nevoie de sprijin de la Ministerul Agriculturii”, a mai spus Sarbu.

Ministrul Ilie Sarbu a mai adaugat ca investitorii din sector pot fi incurajati si prin acordarea unor garantii bancare sau de stat, in conditiile in care proiectele sunt serioase.

Organizatia de producatori Hortifruct a investit 15 milioane de euro in construirea centrului de productie sere din Pipera, prin care spera sa atraga un numar important de mari magazine carora sa le furnizeze legume din productia proprie.

Pana in prezent, organizatia are contracte cu hypermarketurile Metro, Real, Plus Discount si Carrefour, carora le furnizeaza circa 20% din vanzarile totale de tomate.

Potrivit reprezentantilor Hortifruct, organizatia doreste sa se extinda si sa mai construiasca un complex de sere de 40 de hectare pentru rosii, ardei si castraveti in judetul Olt

  1. Sindile Narcisa - 4-6-2009, 18:16

    Romania a avut 1700 ha sere din care se asigura consumul intern si export.

    Daca vom avea vreodata sere si dorim sa producem tomate romanesti, va trebui saexiste obligatoriu si un sector de cercetare (ameliorare, agrochimie, protectia plantelor etc. etc.). Daca vom continua sa importam samanta, vom consuma in continuare aceleasi rosii extrem de ferme si fara gust.
    Acesti hibrizi au fost creati utilizand mutantele „rin” si „nor”, care le confera fermitate in detrimentul gustului.

    In Lista Oficiala a Soiurilor probabil ca mai sunt mentionati hibrizii F1 creati in Romania, care s-au cultivat pe suprafete relativ mari, si cu care s-a facut si export, fara obiectii in ceea ce priveste calitatea fructelor. Cercetarea pentru acest domeniu nu mai exista, iar genitorii acestor hibrizi si-au pierdut germinatia. Un hibrid nu se poate obtine decat in minimum 8 generatii, la care se adauga verificarea pe suprafete mai mari, omologarea, inmultirea genitorilor, organizarea loturilor de hibridare. Pacat, pentru ca Romania a cheltuit foarte multi bani pentru obtinerea acestor hibrizi (am inceput ameliorarea tomatelor in 1972 si am lucrat pana in 1999) si este mare pacat ca s-a piedut tot. Dar s-au pierdut atatea……

    Si acum, cateva probleme de actualitate.
    Pietele sunt invadate de tomate asa zis „romanesti” (de fapt tot hibrizi F1 din import, lemnosi), la care se adauga stimularea cu hormoni sintetici in exces. Nu insist asupra efectelor nocive ale hormonilor sintetici asupra sanatatii.

    Aceste tomate se recunosc usor: Sunt „tuguiate”, iar daca sunt taiate transversal, nu au seminte sau au numai rudimente de seminte, prezinta goluri, iar gustul este neplacut dulceag, nespecific tomatelor traditionale.
    Am sesizat Protectia Consumatorului in urma cu cativa ani, fara nici un rezultat.

    Astfel de tomate ar trebui interzise la consum, iar pentru a nu se mai ajunge in aceasta situatie, producatorii ar trebui avertizati ca o astfel de marfa nu va fi primita la vanzare. Ei nu vor sa piarda nici o floare, si stimuleaza prin cufundarea inflorescentei in stimulent (Tomaset, Tomafix, etc.) in concentratie mare. Stimularea se face in concentratii slabe si numai cand este nebulozitate si frig. Cel mai sensibil in aceste conditii este polenul, care isi pierde germinatia, iar in absenta acestuia, stimulentul determina cresterea ovarului in afara fecundarii, si de aici lipsa semintelor la fructele stimulate.
    Nenorocirea este ca se stimuleaza chiar si cand sunt conditii optime, pentru ca au indus consumatorilor ideea ca acestea sunt rosiile romanesti. Am intrebat o taranca de ce face asa ceva, si mi-a raspuns sincer, ca altfel nu le vinde.

    Oare nu se intreaba nimeni de ce rosiile din Turcia, Spania, etc. nu au o astfel de forma ? Nimanui nu i se pare ceva suspect ?

    Deci, daca doriti sa avem rosii romanesti, sprijiniti cercetarea !

    In speranta ca cineva va lua in seama cele semnalate de mine, va multumesc anticipat.

    Narcisa Sindile

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde